loading

Hur kommer det sig att importerad mat inte har gått upp i pris nämnvärt, när priset på inhemsk producerad mat skutit i höjden, frågar sig Lotta Gröning. Foto Susanne W. Lamm
Hur kommer det sig att importerad mat inte har gått upp i pris nämnvärt, när priset på inhemsk producerad mat skutit i höjden, frågar sig Lotta Gröning. Foto Susanne W. Lamm
Krönika

Lotta Gröning: Den svenska lagstiftningen bör gälla även lagstiftarna

Lotta Gröning

EU har drabbats av elprischocker, rekorddyr diesel och stora prisökningar på mat. Det märkliga är att den svenskproducerade maten är betydligt dyrare än den importerade i butikerna.


Inflationen rusar, räntorna stiger, kriget i Ukraina har också visat hur sårbara de globala livsmedelssystemen är. Med andra ord, krigsvintern står för dörren. Prischockerna gäller inte bara Sverige utan även andra länder drabbas, inte minst övriga Europa. Många människor kommer att tvingas lämna sina hem och redan nu har prishöjningarna på mat inneburit att många inte har råd att handla som tidigare. Ett paket bregott kostar 62 kr, grytbitar av nöt 137 kronor kilot. Det märkliga är att den svenskproducerade maten är betydligt dyrare än den importerade. Extrapris på grytbitar av nöt från Tyskland kan inhandlas för 60 kronor kilot. Tyskt smör är också billigare.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loading

Hur kommer det sig att importerad mat inte har gått upp i pris nämnvärt, när priset på inhemsk producerad mat skutit i höjden, frågar sig Lotta Gröning. Foto Susanne W. Lamm
Hur kommer det sig att importerad mat inte har gått upp i pris nämnvärt, när priset på inhemsk producerad mat skutit i höjden, frågar sig Lotta Gröning. Foto Susanne W. Lamm
Krönika

Lotta Gröning: Den svenska lagstiftningen bör gälla även lagstiftarna

Lotta Gröning

EU har drabbats av elprischocker, rekorddyr diesel och stora prisökningar på mat. Det märkliga är att den svenskproducerade maten är betydligt dyrare än den importerade i butikerna.


Inflationen rusar, räntorna stiger, kriget i Ukraina har också visat hur sårbara de globala livsmedelssystemen är. Med andra ord, krigsvintern står för dörren. Prischockerna gäller inte bara Sverige utan även andra länder drabbas, inte minst övriga Europa. Många människor kommer att tvingas lämna sina hem och redan nu har prishöjningarna på mat inneburit att många inte har råd att handla som tidigare. Ett paket bregott kostar 62 kr, grytbitar av nöt 137 kronor kilot. Det märkliga är att den svenskproducerade maten är betydligt dyrare än den importerade. Extrapris på grytbitar av nöt från Tyskland kan inhandlas för 60 kronor kilot. Tyskt smör är också billigare.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024