Lotta Gröning: Den svenska lagstiftningen bör gälla även lagstiftarna

Rikspolitik ur ett landsbygdsperspektiv

Hur kommer det sig att importerad mat inte har gått upp i pris nämnvärt, när priset på inhemsk producerad mat skutit i höjden, frågar sig Lotta Gröning. Foto Susanne W. Lamm


EU har drabbats av elprischocker, rekorddyr diesel och stora prisökningar på mat. Det märkliga är att den svenskproducerade maten är betydligt dyrare än den importerade i butikerna.


Inflationen rusar, räntorna stiger, kriget i Ukraina har också visat hur sårbara de globala livsmedelssystemen är. Med andra ord, krigsvintern står för dörren. Prischockerna gäller inte bara Sverige utan även andra länder drabbas, inte minst övriga Europa. Många människor kommer att tvingas lämna sina hem och redan nu har prishöjningarna på mat inneburit att många inte har råd att handla som tidigare. Ett paket bregott kostar 62 kr, grytbitar av nöt 137 kronor kilot. Det märkliga är att den svenskproducerade maten är betydligt dyrare än den importerade. Extrapris på grytbitar av nöt från Tyskland kan inhandlas för 60 kronor kilot. Tyskt smör är också billigare.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!