Arbetslösheten ligger stilla sedan ett par veckor.
– Det är en viss ljusning men i ett allvarligt läge, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.
Läget på arbetsmarknaden förändras inte längre i någon dramatisk takt. De senaste veckorna har några hundra personer per vecka varslats om uppsägning. Långt ifrån nivåerna i krisens inledning då tusentals personer varslades varje vecka.
– Antalet varsel är nu på mer normala nivåer, säger Annika Sundén.
Inskrivna minskar
Samtidigt är det fortsatt många som skriver in sig som arbetslösa på landets arbetsförmedlingar. Förra veckan handlade det om 9 800 nya personer. Men marginellt minskar antalet inskrivna något jämfört med veckan före och arbetslöshetsnivån ligger kvar på 9,2 procent.
– Antalet inskrivna arbetslösa ökar inte och ligger kvar runt 480 000. Samtidigt som det är nästan 10 000 som skriver in sig och det betyder ju att det är personer som lämnar Arbetsförmedlingen till arbete, säger Annika Sundén.
– Det är en viss ljusning men i ett allvarligt läge.
Av de som blir arbetslösa kommer de flesta fortsatt från försäljningsyrken inom handeln, kassapersonal och transportsektorn.
– Det är de sektorer som också har drabbats av stora varsel, säger Annika Sundén.
"Allvarligt läge"
Arbetsförmedlingen räknar fortsatt med att arbetslösheten kommer att fortsätta att stiga, men senast i förra veckan skruvades prognosen ned till 9,3 procent i år, mot en tidigare bedömning 9,4 procent.
– Vi räknar med att arbetslösheten fortsätter att öka under hösten för att nå sin topp i början av nästa år, säger Annika Sundén.
Då räknar Arbetsförmedlingen med en arbetslöshet på 11,2 procent, också det nedjusterat, från tidigare 11,4 procent.
– Det är ett fortsatt allvarligt läge på arbetsmarknaden. Det är många som blir arbetslösa, framför allt ungdomar och vi ser många som blir långtidsarbetslösa, säger Annika Sundén.
(Helena Wande/TT)