Finland har ett stort beredskapslager i form av skydds- och sjukvårdsmaterial, men i Sverige har lagren avskaffats. Socialminister Lena Hallengren (S) säger till SVT Agenda att det var fel att avskaffa dem med tanke på den pandemi som nu råder.
Enligt tv-kanalen finns det stora hemliga lagerlokaler i de finska skogarna som har sjukvårdsmateriel i överskott. Alltsedan de två världskrigen har Finland byggt upp beredskapslager.
– Vi har en mycket lång tradition av beredskapslager, säger Mika Salminen, direktör för Institutet för säkerhet och hälsa, till Agenda.
Öppnades nyligen
Svenska Yle rapporterar att Finland öppnade lagren för drygt två veckor sedan för att säkra att sjukvårdspersonalen har tillräckligt med utrustning. Enligt den finska regeringen kommer det inte att bli någon brist på skydds- eller sjukvårdsutrustning.
Förutom andningsskydd, läkemedel och liknande finns i beredskapslagren även spannmål, livsmedel, bensin och råvaror för industrin.
Under Folk och försvars rikskonferens i Sälen i januari 2017 sade den dåvarande inrikesministern Anders Ygeman att Sverige ska glömma lager med skyddsmasker, livsmedel och andra förnödenheter, rapporterade DN då.
– Ett modernt försvar ska inte bygga på strukturerna från förr, sade han enligt tidningen.
I en rapport från Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, som kom i januari förra året skriver man att det var den förändrade hotbilden som ledde till att de tidigare beredskapslagren började nedmonteras under 1990-talet. Lagringsvarorna såldes ut, skänktes bort eller förstördes samtidigt som förrådsbyggnaderna såldes, revs eller bommades igen.
Hallengren: Bygger upp beredskapen igen
Lena Hallengren säger till Agenda att ”vi har haft stora lager” men att ”alla partier sett till att avskaffa dessa”.
– Det ser vi i det här läget att det var fel.
Hon säger samtidigt till programmet att ”vi håller på med arbetet att bygga upp den här beredskapen igen”.
Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell har tidigare sagt till TT att han är kritisk till att Sverige har varit dåligt på att dra lärdomar av olika kriser som exempelvis efter pandemin av svininfluensan 2009.
– Jag tror att den här gången, och det har vi sagt vid många kriser, så måste vi ta ett ansvar att följa upp på diverse olika sätt, säger Anders Tegnell.
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.