loading
Sverige bedöms i dag vara självförsörjande på tre livsmedel: morötter, socker och spannmål. Foto: Carina Johansen/NTB Scanpix/TT-arkivbild
Sverige bedöms i dag vara självförsörjande på tre livsmedel: morötter, socker och spannmål. Foto: Carina Johansen/NTB Scanpix/TT-arkivbild
Inrikes

Sverige självförsörjande på livsmedel till 50 procent

Epoch Times

Sverige kan endast säkra varannan tugga mat på egen hand – på papperet. I praktiken har vi ingen självförsörjning av livsmedel alls.

– Det är en sanning för nästan alla länder i världen som har ett utvecklat jordbruk, säger Catrin Molander på Jordbruksverket.

Sverige bedöms ha en självförsörjning på 50 procent och de enda livsmedel som landet är helt självförsörjande på är socker, morötter och spannmål. Det kan låta som en torftig kost om Sverige blir helt avstängt från omvärlden under flera år, men sanningen är att inte ens det stämmer.

– Det blir snett att prata om ett scenario av total avspärrning och att vi då kommer att kunna äta 50 procent av det vi äter i dag, men det är ju inte heller sant. Vi kan inte ens producera morötter utan exempelvis drivmedel, säger Catrin Molander, chef på Jordbruksverkets beredskapsenhet.

"Otroligt beroende"

Förutom drivmedel är landets lantbruk och livsmedelsproduktion beroende av exempelvis import av gödningsmedel, vitaminer och mineraler till foder, läkemedel till djuren och plast till livsmedelsförpackningar.

– Vi är så otroligt beroende av insatsvaror till produktionen. Det gäller både för jordbruket och de led i produktionen som kommer därefter. Vi kan inte säga att vi har någon självförsörjningsgrad alls egentligen. Det är en sanning för nästan alla länder i världen som har ett utvecklat jordbruk, säger Molander.

Under nuvarande kris med coronaviruset är inte Sverige totalt avspärrat och både Livsmedelsverket och Jordbruksverket får signaler om att vårbruket har kommit i gång i vissa delar av landet och att livsmedelstransporterna fungerar bra, om än med vissa störningar.

Att det då och då kan vara tomt i butikernas hyllor med exempelvis ett specifikt märke eller en viss produkt betyder inte att varan är helt slut. Det handlar mer om att människor köper på sig av sin favoritmat.

– Våra signaler är att det fylls på, men försäljningstoppen var man ju inte beredd på. Andra försäljningstoppar som vid jul, midsommar och påsk förbereder man sig för, säger Therese Frisell, som arbetar med krisberedskapsfrågor med inriktning på livsmedelsförsörjning på Livsmedelsverket.

Sveriges självförsörjningsgrad. Foto/grafik: TT

Inget beredskapslager

Något svenskt beredskapslager finns det dock inte att ta av. Det började successivt monteras ner efter Berlinmurens fall runt 1989–1990 och i samband med EU-inträdet i mitten av 1990-talet. När lagren fanns var tanken att Sverige skulle klara en avstängning i ett par år, säger Therese Frisell.

– Men det var baserat på att vi hade en rätt hög nivå av produktion i landet. Beredskapen var också baserad på att vi hade en stor tillgång till spannmål, potatis, rotfrukter, mjölkprodukter och att vi fortfarande producerade kött, säger Frisell.

Även om Sverige inte har dåtidens krigsberedskap finns det ändå en form av livsmedelsberedskap, poängterar Catrin Molander. Exempelvis kan smittskyddet inom djurhållningen indirekt ses som en beredskapsåtgärd.

– Bakgrunden till att man bekämpar exempelvis mul- och klövsjuka så hårt och med stark lagstiftning är ju att det får en så stor betydelse för livsmedelsförsörjningen av animaliska livsmedel om sjukdomen slår ut alla djur med mular och klövar, säger Molander.

Framför allt är EU:s jordbrukspolitik en form av beredskapstanke för unionens medlemsländer, framhåller hon.

– Det bygger egentligen på att vi inom EU ska producera tillräckligt med mat så att det kan vara tillräckligt lönsamt att vara bonde, att vi ska ha mat till ett rimligt pris och att den produktionen ska upprätthållas om det blir svåra tider. Det här ömsesidiga beroendet gör ju att de flesta länder anstränger sig även under dessa tider att öppna gränser och underlätta transportmöjligheterna för vissa produkter, säger Catrin Molander.

LRF: Välj svenskt

Intresseorganisationen Lantbrukarnas riksförbund (LRF) har under flera år lyft frågan om Sveriges självförsörjningsförmåga. Enligt LRF finns det potential inom lantbruket att höja den till 80 procent – på ungefär samma nivå som Sverige hade i början av 1990-talet.

– Ska vi vända det här krävs det politiska insatser, men det är också helt avgörande att konsumenterna väljer svenskt när man handlar i butik. Gör vi det så kan vi producera mer i lantbruket och då kan vi tillsammans skapa en utveckling som går i rätt riktning. En utveckling som inte bara omfattar att mätta svenska munnar utan där vi också ser mot en ökad export av svenska livsmedel. De möjligheterna har vi i Sverige, säger Palle Borgström, riksförbundsordförande i LRF.

(Daniel Kihlström/TT)

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loading
Sverige bedöms i dag vara självförsörjande på tre livsmedel: morötter, socker och spannmål. Foto: Carina Johansen/NTB Scanpix/TT-arkivbild
Sverige bedöms i dag vara självförsörjande på tre livsmedel: morötter, socker och spannmål. Foto: Carina Johansen/NTB Scanpix/TT-arkivbild
Inrikes

Sverige självförsörjande på livsmedel till 50 procent

Epoch Times

Sverige kan endast säkra varannan tugga mat på egen hand – på papperet. I praktiken har vi ingen självförsörjning av livsmedel alls.

– Det är en sanning för nästan alla länder i världen som har ett utvecklat jordbruk, säger Catrin Molander på Jordbruksverket.

Sverige bedöms ha en självförsörjning på 50 procent och de enda livsmedel som landet är helt självförsörjande på är socker, morötter och spannmål. Det kan låta som en torftig kost om Sverige blir helt avstängt från omvärlden under flera år, men sanningen är att inte ens det stämmer.

– Det blir snett att prata om ett scenario av total avspärrning och att vi då kommer att kunna äta 50 procent av det vi äter i dag, men det är ju inte heller sant. Vi kan inte ens producera morötter utan exempelvis drivmedel, säger Catrin Molander, chef på Jordbruksverkets beredskapsenhet.

"Otroligt beroende"

Förutom drivmedel är landets lantbruk och livsmedelsproduktion beroende av exempelvis import av gödningsmedel, vitaminer och mineraler till foder, läkemedel till djuren och plast till livsmedelsförpackningar.

– Vi är så otroligt beroende av insatsvaror till produktionen. Det gäller både för jordbruket och de led i produktionen som kommer därefter. Vi kan inte säga att vi har någon självförsörjningsgrad alls egentligen. Det är en sanning för nästan alla länder i världen som har ett utvecklat jordbruk, säger Molander.

Under nuvarande kris med coronaviruset är inte Sverige totalt avspärrat och både Livsmedelsverket och Jordbruksverket får signaler om att vårbruket har kommit i gång i vissa delar av landet och att livsmedelstransporterna fungerar bra, om än med vissa störningar.

Att det då och då kan vara tomt i butikernas hyllor med exempelvis ett specifikt märke eller en viss produkt betyder inte att varan är helt slut. Det handlar mer om att människor köper på sig av sin favoritmat.

– Våra signaler är att det fylls på, men försäljningstoppen var man ju inte beredd på. Andra försäljningstoppar som vid jul, midsommar och påsk förbereder man sig för, säger Therese Frisell, som arbetar med krisberedskapsfrågor med inriktning på livsmedelsförsörjning på Livsmedelsverket.

Sveriges självförsörjningsgrad. Foto/grafik: TT

Inget beredskapslager

Något svenskt beredskapslager finns det dock inte att ta av. Det började successivt monteras ner efter Berlinmurens fall runt 1989–1990 och i samband med EU-inträdet i mitten av 1990-talet. När lagren fanns var tanken att Sverige skulle klara en avstängning i ett par år, säger Therese Frisell.

– Men det var baserat på att vi hade en rätt hög nivå av produktion i landet. Beredskapen var också baserad på att vi hade en stor tillgång till spannmål, potatis, rotfrukter, mjölkprodukter och att vi fortfarande producerade kött, säger Frisell.

Även om Sverige inte har dåtidens krigsberedskap finns det ändå en form av livsmedelsberedskap, poängterar Catrin Molander. Exempelvis kan smittskyddet inom djurhållningen indirekt ses som en beredskapsåtgärd.

– Bakgrunden till att man bekämpar exempelvis mul- och klövsjuka så hårt och med stark lagstiftning är ju att det får en så stor betydelse för livsmedelsförsörjningen av animaliska livsmedel om sjukdomen slår ut alla djur med mular och klövar, säger Molander.

Framför allt är EU:s jordbrukspolitik en form av beredskapstanke för unionens medlemsländer, framhåller hon.

– Det bygger egentligen på att vi inom EU ska producera tillräckligt med mat så att det kan vara tillräckligt lönsamt att vara bonde, att vi ska ha mat till ett rimligt pris och att den produktionen ska upprätthållas om det blir svåra tider. Det här ömsesidiga beroendet gör ju att de flesta länder anstränger sig även under dessa tider att öppna gränser och underlätta transportmöjligheterna för vissa produkter, säger Catrin Molander.

LRF: Välj svenskt

Intresseorganisationen Lantbrukarnas riksförbund (LRF) har under flera år lyft frågan om Sveriges självförsörjningsförmåga. Enligt LRF finns det potential inom lantbruket att höja den till 80 procent – på ungefär samma nivå som Sverige hade i början av 1990-talet.

– Ska vi vända det här krävs det politiska insatser, men det är också helt avgörande att konsumenterna väljer svenskt när man handlar i butik. Gör vi det så kan vi producera mer i lantbruket och då kan vi tillsammans skapa en utveckling som går i rätt riktning. En utveckling som inte bara omfattar att mätta svenska munnar utan där vi också ser mot en ökad export av svenska livsmedel. De möjligheterna har vi i Sverige, säger Palle Borgström, riksförbundsordförande i LRF.

(Daniel Kihlström/TT)

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024