Lärarförbundet nekar SD-politiker
Lärarförbundet i Kungsbacka nekar SD-ledamöter från att delta i satsningen "Skugga en lärare". Foto: David Ramos/Getty Images


I flera år har politiker i Kungsbacka kunnat följa med en lärare under en dag för att få inblick i deras vardag. Men Lärarförbundet säger nu nej till Sverigedemokraternas ledamöter, rapporterar GP.

Satsningen ”Skugga en lärare” har pågått i flera år i flera kommuner runt om i landet. Det innebär att politiker får chansen att följa en lärare under en dag för att därmed kunna ta beslut om skolans värld.

”Djupt besvikna”

Förra året blev alla politiker inbjudna att delta i satsningen. Det inkluderade även Sverigedemokraterna. Men i år har Lärarförbundet valt att säga nej till samarbete med partiet, något som Kungsbacka-Posten var först med att rapportera om.

– Vi är djupt besvikna på Lärarförbundets ställningstagande i detta. Ett förbund vars medlemmar utbildar våra barn i demokrati och andra samhällsfrågor, säger Susanne Andersson (SD), ledamot i Kungsbackas för- och grundskolenämnd, till tidningen.

Partiet som har två ledamöter i nämnden för förskola och grundskola, fick ett mejl förra veckan där de informerades om att de nekas att delta i aktiviteten.

”Då förbundet har beslutat att vi på lokal nivå ej samarbetar med SD, kan du tyvärr inte delta i skugga en lärare”, stod det att läsa i mejlet.

Nekas arvode

På lokal nivå har man inte velat kommentera beslutet utan man hänvisar i stället till centralorganisationen i Stockholm. I ett mejlsvar till Kungsbacka-Posten skriver man att Lärarförbundet undviker ”samarbete med partier och organisationer som har en värdegrund som strider mot våra värderingar”.

Ordförande i för- och grundskolenämnden, Anders Ekström (M), säger till GP att han tycker att förbundets agerande är beklagligt ”för det är en aktivitet vi haft i flera år utan några problem”.

Han har nu skrivit ett brev till nämnden att de politiker som deltar i ”Skugga en lärare” inte längre kommer att få något arvode eller ersättning.

– Lärarförbundet får ta vilka beslut de vill men nu bidrar de till stigmatiseringen av Sverigedemokraterna och det var väl inte syftet.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.