SD nekades lokal av hembygdsförening
Mattias Widén, SD Hebys ordförande. Foto: Sverigedemokraterna


Sverigedemokraterna i Heby hade planerat en medlemsfest på Huddunge hembygdsgård lördagen den 24 augusti. På måndagen meddelade dock hembygdsföreningen att man ville avboka partiet.

SD-föreningen bokade lokalen i dialog med ordföranden i hembygdsföreningen. Sedan återkom denne med besked om att det har varit protester inom styrelsen och man har därför valt att avboka partiet.

”Känns bedrövligt”

– Det här är jättetråkigt. Vi var inställda, hade planerat för och bjudit in våra medlemmar till Huddunge hembygdsgård så blir vi avbokade såhär nära inpå. Det ställer till det för oss och är inte okej”, säger Mattias Widén, SD Hebys ordförande, i ett pressmeddelande.

Till Upsala Nya Tidning säger han att det ”känns bedrövligt” för partiet.

– Bara för att man har olika politiska åsikter ska man väl inte nekas att få hyra.

Widén säger att tanken var att man ville stötta hembygdsföreningarna och att det var därför man ville hyra Huddunge hembygdsgård. Samtidigt påpekar han att de får skattefinansierat stöd ”för att hålla verksamheten öppen för kommunens invånare, men markerar såhär mot oss”.

”Vi har bett om ursäkt”

– Var fjärde i Huddunges valdistrikt röstade trots allt på oss, och det är orimligt att stänga oss ute när man har skattestöd för att göra just tvärtom. Reglerna för skattestödet behöver vi titta närmre på, säger Mattias Widén i pressmeddelandet.

Eva Vikström, Huddunge hembygdsföreningens ordförande, beklagar situationen. Styrelsen kommer att fortsätta föra diskussioner om hur man ska agera ifall liknande situationer uppstår.

– Vi var oeniga i styrelsen om Sverigedemokraterna skulle få hyra så då fick vi ta beslutet att avboka partiet. Vi har bett om ursäkt och i fortsättningen får vi får fortsätta att diskutera liknande situationer, säger hon till Upsala Nya Tidning.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.