SD nekades lokaler i Folkets Hus i Motala
SD nekades lokaler i Folkets Hus i Motala. Foto: Epoch Times-arkivbild


Sverigedemokraterna hade tänkt hålla en tvådagarskonferens i Folkets Hus i Motala. Men vd:n har nekat att hyra ut lokaler med motiveringen att partiet inte står upp för allas lika värde. Det skriver MVT.

Konferensen skulle äga rum i juni för cirka ett hundratal medlemmar från hela landet där temat är SD:s kulturpolitik. Men när man kontaktade Folkets Hus om lokaler fick partiet nej av Folkets Hus vd i Motala, Jessica Björk.

– Vi delar inte samma värdegrund. Vi tycker inte att de står upp för allas lika värde, säger hon till tidningen.

Folkets Hus har en policy att man inte utlåter lokaler till rörelser, föreningar eller partier som man anser är rasistiska, odemokratiska och exkluderande.

– Vi är ett demokratiskt valt parti, men får inte verka under samma förutsättningar som andra partier, säger Johnny Karlberg, Sverigedemokraternas gruppledare i Motala, till MVT.

Han påpekar samtidigt att SD har blivit en alltmer etablerad röst i debatten efter valet i september. Detta har dock inget påverkat Folkets Hus allmänna inställning.

Calle Nathanson, vd för Folkets Hus och Parker, säger till tidningen att man stödjer sig på att Sverigedemokraternas principprogram från 2011 inte har ändrats. Han säger också att partiet undviker ”att tala om allas lika värde och vi har också reagerat efter uttalanden som gjorts”. Han menar att man inte agerar diskriminerande och att man har rätt att bestämma vilka man vill hyra ut till.

Johnny Karlberg anser att det i stället är Folkets Hus som uppträder exkluderande och menar att åsikterna som man tilldelar partiet bygger på missuppfattningar.

SD:s planerade konferensens kommer nu i stället att genomföras på en annan ort.