SD får inte hålla studiecirklar hos ABF
SD är portade från ABF. Foto: Bilbo Lantto/Epoch Times-arkivbild


Sverigedemokraterna får inte hålla studiecirklar hos ABF. Detta trots att studieförbundet får stöd från stat, kommun och landsting och ska vara politiskt obundna, rapporterar P4 Kronoberg.

tisdagen gjorde radiokanalen en granskning av de arabiska språkkurserna och koranläsningen. I samband med detta fick ABF då frågan om vilka studiecirklar som kan bli nekade.

– Om Sverigedemokraterna skulle komma till oss tror jag inte att vi skulle godkänna det någonsin, säger Elisabeth Sugareska på ABF i Växjö, till P4.

Hon säger att partiets värderingar inte går ihop med deras. Sugareska menar att yttrandefrihet och alla människors lika värde måste genomsyra hela hela ABF:s verksamheten, något hon menar inte överensstämmer med SD.

Pernilla Wikelund, ordförande för Sverigedemokraterna i Växjö, säger till radiokanalen att det är beklämmande.

– De står ju själva och säger alla människors lika värde och att det är en av deras värdegrunder. Men man likabehandlar inte alla medborgare själva och då blir det lite dubbla budskap.

Mattias Karlsson, Sverigedemokraternas gruppledare, säger till P4 att det hela är problematiskt ur ett demokratiskt perspektiv.

Han menar att ”det är fel att diskriminera människor på politisk grund, i synnerhet när det är en kraftigt skattefinansierad verksamhet”.

För en vecka sedan skrev MVT att Sverigedemokraterna nekades av Folkets Hus i Motala att hyra lokaler med motiveringen att partiet inte står upp för allas lika värde.