Lärare fick sparken efter att ha delat artikel: ”Alldeles horribelt”
En lärare fick sparken efter att ha delat en artikel om hbtq-profiler som dömts för sexuella brott mot barn. Foto: Facebook


En lärare på en folkhögskola har fått sparken efter att ha delat en artikel på Facebook om hbtq-profiler som dömts för sexuella brott mot barn. Det skriver Världen Idag.

Franciskus Urban Sylvan har undervisat i filosofi, etik och ledarskap i två år på Litorina folkhögskola i Karlskrona. I början av augusti kallade skolledningen in honom för ett samtal varpå man med meddelade att hans anställning upphör.

I samband med Pride-festivalen skrev Världen Idag en artikel om hbtq-profiler som dömts för sexuella brott mot barn.

Enligt honom påstod skolledningen att han har ”skapat tumult på skolan” genom att dela artikeln och att rektorn därmed inte såg någon annan möjlighet än att avskeda honom.

Till Världen Idag säger han att han hela tiden under sin anställning har varit mån om att skilja på sin roll som lärare och sina personliga åsikter i olika frågor.

– Jag tycker att det här är alldeles horribelt. Samtidigt är det ett mönster vi ser nu, där man inte förstår vad man gör. Hela vårt samhälle är så genomsyrat av den nya tidens ideologi att det inte längre går att resonera i de här frågorna, säger han till tidningen.

Sylvan tänker dock inte driva vidare saken juridiskt även om han skulle kunna göra det.

Världen Idag har sökt skolans rektor Agrita Martinsone, men hon har inte återkommit med några kommentarer. Till Blekinge Läns Tidning säger hon att läraren inte tidigare har haft några anmärkningar.

– Vi har inte haft vetskap om alla hans värderingar förrän nu, säger hon till tidningen.

Enligt Skandinaviska människorättsjuristerna ser man ärendet som principiellt viktigt då det berör frågan om diskriminering på grund av religion och även mänskliga rättigheter som åsikts- och yttrandefrihet.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.