Läckta dokument: Information om viruset betraktas som ”statshemligheter” i Kina
Vårdpersonal tar ett virustest på en invånare i Wuhan, Kina den 15 maj 2020. Foto: STR/AFP via Getty Images


Hemligstämplade kinesiska myndighetsdokument som Epoch Times tagit del av visar att all information relaterad till KKP-viruset, vanligen kallat det nya coronaviruset, behandlas som ”statshemligheter”, vilket förbjuder tjänstemän att avslöja sådan information för allmänheten.

Samtidigt skrev den kinesiska statliga publikationen Xinhua – centralregeringens språkrör – den 8 februari: ”Oräkneliga erfarenheter från historien visar människan att när det gäller att stoppa infektionssjukdomar så är epidemiinformation till allmänheten likt solsken som kan döda viruset. Så den effektivaste medicinen är att offentliggöra all information.”   

Läckta dokument

Nanning är huvudstad i Guangxiprovinsen i sydvästra Kina. Staden har sju distrikt och fem kommuner, med en befolkning på cirka 7,25 miljoner människor.

Epoch Times har fått ta del av en kopia av ett hemligstämplat dokument från de lokala myndigheterna i Nanning, daterat den 13 februari. Dokumentet fastställde krav som införts gällande hanteringen av KKP-viruset, för samtliga lokala myndighetsgrupper på distrikts- och landstingsnivå i Nanning.

Ett annat dokument från Heilongjiangprovinsen i norra Kina uppgav att alla dokument med information relaterade till pandemin ska behandlas som "topphemliga" – vilket pekar på att andra lokala myndigheter i Kina erhållit liknande information.

”Under tidsperioden då bekämpandet av viruset pågår ska alla typer av brådskande dokument, brådskande meddelanden, brådskande händelser … internt delad känslig information, och all information som [regerings-] ledare inte har gett tillstånd till att avslöja för allmänheten” betraktas som statshemligheter, sade dokumentet.

Dessa pandemirelaterade ”statshemligheter” skyddas av ”lagen om bevakning av statshemligheter”, som offentliggjordes den 29 april 2010, uppgav myndigheterna.

Enligt den här lagen behandlas sju typer av information som statshemligheter, till exempel de som rör stora politiska beslut i statliga frågor, nationellt försvar, diplomatisk verksamhet, nationell ekonomisk utveckling, vetenskap och teknik, statssäkerhet och så vidare.

Dokumentet förklarade inte på vilket sätt pandemiinformation kan betraktas som ”statshemligheter”, men redogjorde ingående för hur den typen av information ska hållas hemlig.

Åtgärder

I dokumentet stod att alla tjänstemän ska iordningställa, redigera och spara virusrelaterade ”statshemligheter” endast på datorer eller mobiltelefoner som inte är anslutna till internet.

Virusrelaterade dokument får endast skickas med vanlig postförsändelse, och all personal är förbjuden att ta bilder av dessa dokument och att dela bilderna.

Inga tjänstemän har tillåtelse att prata om sådan information under telefonsamtal, via textmeddelanden eller andra internetbaserade kommunikationskanaler. De är också förbjudna att tala om den här typen av information hemma.

Tjänstemän får inte ta med virusrelaterade dokument, datorer, externa hårddiskar och andra rörliga lagringsmedier hem eller till offentliga platser.

Alla sådana dokument måste hanteras på kontor i regeringsbyggnader, med alla fönster stängda. När ett fönster behöver öppnas måste ansvarig personal vara uppmärksam på säkerheten, stod det i meddelandet.

När möten rörande pandemin hålls på alla olika myndighetsnivåer ska personalen också se till att alla fönster är stängda. Om mötet pågår mycket länge och deltagarna behöver frisk luft kan personalen öppna fönstren men måste se till att hemligheterna inte läcker ut, uppgav dokumentet.

Utan tillstånd från statsmyndigheterna har inga lokala myndighetstjänstemän och personal, vårdpersonal vid sjukhus och annan relaterad personal tillåtelse att ge intervjuer till media.

All information som har godkänts för offentliggörande måste publiceras enligt statsmyndigheternas order.

Tidigare rapportering från Epoch Times har blottlagt de kinesiska myndigheternas brist på transparens kring virusutbrottet. I de inledande skedena av utbrottet tonade den kinesiska regimen ner risken för överföring mellan människor till allmänheten. Samtidigt visar interna regeringsdokument att myndigheterna arbetade intensivt för att hindra viruset från att spridas inom landet, vilket indikerar att de var väl medvetna om att viruset smittade mellan människor.

Lokala myndigheter har också konsekvent underrapporterat antalet smittade, då interna uppgifter om diagnostiska resultat avviker från de officiellt rapporterade.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.