Forskning: KKP-viruset kom troligen till Wuhan-marknaden via människor
Bild tagen med svepelektronmikroskop av SARS-CoV-2 (orange) på ytan av celler (grön) i ett prov från en covid-19-patient i USA, odlat i laboratorium. Bilden publicerades den 13 februari 2020. Foto: NIAID-RML


KKP-viruset kom troligtvis till skaldjursmarknaden i Wuhan, som först angetts som pandemins ursprung, via människor, enligt forskare. Flera frågor kring virusets ursprung är dock fortfarande obesvarade.

Forskare i Kanada och USA har undersökt miljöprover från djurmarknaden i virusutbrottets epicenter. I en studie som ännu inte publicerats skriver de att proverna är ”genetiskt identiska med humant SARS-CoV-2-isolat”.

SARS-CoV-2 är det tekniska namnet på KKP-viruset (kinesiska kommunistpartiet, KKP).

"Mest troligt av mänskligt ursprung"

De tillägger att proverna från marknaden ”mest troligt hade mänskligt ursprung”.

Från början sade kinesiska myndigheter att viruset kom från marknaden där en del försäljare säljer exotiska djur. Coronavirus cirkulerar bland djur och det är sällan de tar sig över till människa.

”Marknadsprovernas SARS-CoV-2-genom kommer mest troligt från människor som har blivit smittade med SARS-CoV-2 och som var säljare eller besökare på marknaden. Om där fanns djur på marknaden som var med i överföringen av viruset, så finns inga bevis kvar i de tillgängliga genetiska proverna”, skriver forskarna.

De har jämfört prover från det nya viruset med SARS-CoV, som kom i början på 2000-talet. De upptäckte ”en överraskande frånvaro av föregångare eller förgreningar” för det nya viruset, ”vilket pekar på en enskild introduktion av den människoadapterade virusformen i den mänskliga populationen”.

Anpassning till människa oklar

Forskarna säger att det fortfarande finns flera frågor som är obesvarade, men betonar vikten av att identifiera hur KKP-viruset anpassade sig för överföring till människa. De säger också att det inte finns bevis nog för att definitivt stödja någon av teorierna.

”Fördes SARS-CoV-2 över från djur till människa för att sedan cirkulera utan upptäckt i flera månader innan slutet av 2019 samtidigt som det samlade på sig adaptiva mutationer? Eller var SARS-CoV-2 redan väl adapterad till människa medan det befann sig i fladdermöss eller en mellanvärd? Än viktigare, finns den här poolen med mänskligt adapterade virus i ett förstadium fortfarande bland djur? Möjligheten att ett icke-genetiskt-skapat förstadium kan ha adapterat till människa medan man studerade det i laboratorium borde också undersökas, oavsett hur sannolikt eller osannolikt det är”, skriver de.

Artikeln har inte blivit vetenskapligt granskad.

En del forskare säger att viruset hade sitt ursprung i fladdermöss innan det tog sig till myrkottar och till människa. Men ”det finns ännu inga bevis som pekar på adaption för mänsklig smitta av SARS-CoV-2 hos myrkottar eller för överföring av SARS-CoV-2 från myrkottar till människa”, säger forskarna i den nya studien.

Författarna är Shing Hei Zhan, forskare vid University of British Columbias avdelning Zoology & Biodiversity Research Centre och grundare av Fusion Genomics Corporation; Benjamin Deverman, som leder en forskningsgrupp för vector engineering vid Stanley Center for Psychiatric Research vid Broad Institute of MIT and Harvard University; och Yujia Alina Chan, forskare vid Broad Institute.

Chan säger i ett e-mejl till Epoch Times att studien kom fram till att SARS-CoV-2 ”är väl anpassad till människor”.

Artikeln ”kom fram till att det för närvarande inte finns några genetiska bevis som stödjer teorin att SARS-CoV-2 kommer från ett laboratorium”, tillägger hon.

Viruset kom från Kina förra året, med de första rapporterade fallen i Wuhan. I staden finns ett högsäkerhetslaboratorium.

Följ Zachary på Twitter: @zachstieber

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.