loadingFull köttdisk. Men just nu råder brist på svenskt kött. Arkivbild. Øijord, Foto: Thomas Winje/NTB Scanpix/TT
Full köttdisk. Men just nu råder brist på svenskt kött. Arkivbild. Øijord, Foto: Thomas Winje/NTB Scanpix/TT
Inrikes

Köttbrist i butikerna – efter torkan 2018

TT

Det råder brist på svenskt nötkött i flera av landets butiker. Orsaken är den kraftiga torkan sommaren 2018, då många djur gick till slakt. Eftersom det dröjer att föda upp kalvar märks bristen först nu.

– Det kommer att vara utmaningar ända in i maj, först då kanske situationen kan normaliseras något, säger Mats Heljestrand, kategorichef för kött på Ica Sverige till P4 Halland.

Orsaken är den kraftiga torkan sommaren 2018, då många djur gick till slakt och då färre kor blev dräktiga.

– Det var många bönder som drog ner på sina besättningar dramatiskt, för man inte kunde förse dem med foder över vintern, säger Isabel Moretti, vd för organisationen Svenskt Kött.

Eftersom det dröjer tills kalvarna blir klara för slakt märks bristen först nu.

– Det är inget snabbskruvat maskineri. Från att lantbrukaren låter betäcka en ko som ska få en kalv som i sin tur ska bli färdigt för slakt tar det ungefär tre år, säger Viktoria Östlund, expert på nötköttsproduktion vid Lantbrukarnas riksförbund.

Pandemin ökade efterfrågan

Samtidigt har efterfrågan på svenskt kött ökat på grund av pandemin, då många väljer att äta hemma och inte på restaurang.

– Vi har ingen aning om ursprung när vi äter ute på lunchrestaurang. Men vi är supernoga när vi ska handla i butik till helgen eller kvällen, säger Moretti.

Många bönder har försiktigt börjat föda upp fler djur igen. Men även att möta en ökad efterfrågan tar tid. För att föda upp fler kalvar framöver behöver lantbrukare spara hondjur som annars skulle gått till slakt.

– De långa cyklerna är en utmaning för oss som står med djur på gård. Vi behöver långsiktighet och stabilitet, säger Viktoria Östlund.

Dyrare kött

TT: Finns det risk för tomma diskar i butikerna?

– Nej, jag tror inte det, säger Östlund och fortsätter:

– Vi har en säsongsvariation som spelar in nu också. Den här tiden på året har vi vanligtvis mindre tillgång på kött.

Med ett minskat utbud och en ökad efterfrågan riskerar priset på svenskt kött att stiga. Frågan är vad konsumenterna är villiga att betala.

– Det finns en prisskillnad mellan det svenska och det importerade köttet. Det finns också ett tryck från dagligvaruhandeln att sälja importkött. Jag hoppas att konsumenterna är villiga att betala priset, säger Isabel Moretti på Svenskt Kött.

(Jonas Grönvik/TT)

 

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Här ser du hur du kan stödja oss.

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loadingFull köttdisk. Men just nu råder brist på svenskt kött. Arkivbild. Øijord, Foto: Thomas Winje/NTB Scanpix/TT
Full köttdisk. Men just nu råder brist på svenskt kött. Arkivbild. Øijord, Foto: Thomas Winje/NTB Scanpix/TT
Inrikes

Köttbrist i butikerna – efter torkan 2018

TT

Det råder brist på svenskt nötkött i flera av landets butiker. Orsaken är den kraftiga torkan sommaren 2018, då många djur gick till slakt. Eftersom det dröjer att föda upp kalvar märks bristen först nu.

– Det kommer att vara utmaningar ända in i maj, först då kanske situationen kan normaliseras något, säger Mats Heljestrand, kategorichef för kött på Ica Sverige till P4 Halland.

Orsaken är den kraftiga torkan sommaren 2018, då många djur gick till slakt och då färre kor blev dräktiga.

– Det var många bönder som drog ner på sina besättningar dramatiskt, för man inte kunde förse dem med foder över vintern, säger Isabel Moretti, vd för organisationen Svenskt Kött.

Eftersom det dröjer tills kalvarna blir klara för slakt märks bristen först nu.

– Det är inget snabbskruvat maskineri. Från att lantbrukaren låter betäcka en ko som ska få en kalv som i sin tur ska bli färdigt för slakt tar det ungefär tre år, säger Viktoria Östlund, expert på nötköttsproduktion vid Lantbrukarnas riksförbund.

Pandemin ökade efterfrågan

Samtidigt har efterfrågan på svenskt kött ökat på grund av pandemin, då många väljer att äta hemma och inte på restaurang.

– Vi har ingen aning om ursprung när vi äter ute på lunchrestaurang. Men vi är supernoga när vi ska handla i butik till helgen eller kvällen, säger Moretti.

Många bönder har försiktigt börjat föda upp fler djur igen. Men även att möta en ökad efterfrågan tar tid. För att föda upp fler kalvar framöver behöver lantbrukare spara hondjur som annars skulle gått till slakt.

– De långa cyklerna är en utmaning för oss som står med djur på gård. Vi behöver långsiktighet och stabilitet, säger Viktoria Östlund.

Dyrare kött

TT: Finns det risk för tomma diskar i butikerna?

– Nej, jag tror inte det, säger Östlund och fortsätter:

– Vi har en säsongsvariation som spelar in nu också. Den här tiden på året har vi vanligtvis mindre tillgång på kött.

Med ett minskat utbud och en ökad efterfrågan riskerar priset på svenskt kött att stiga. Frågan är vad konsumenterna är villiga att betala.

– Det finns en prisskillnad mellan det svenska och det importerade köttet. Det finns också ett tryck från dagligvaruhandeln att sälja importkött. Jag hoppas att konsumenterna är villiga att betala priset, säger Isabel Moretti på Svenskt Kött.

(Jonas Grönvik/TT)

 

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Här ser du hur du kan stödja oss.

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024