Förra året anmäldes nästan 200 fall av människohandel i Sverige. Av dessa ledde noll till fällande dom, visar en ny kartläggning.
– Det är i princip ansvarsfrihet för människohandel i Sverige, säger utredaren Sofie Kindahl vid Jämställdhetsmyndigheten.
För tredje året i rad ökar antalet identifierade offer för människohandel och människoexploatering, konstaterar Jämställdhetsmyndigheten i sin årsrapport.
Under 2024 identifierades 430 utsatta brottsoffer, enligt myndigheten. Det handlar om såväl prostituerade som personer som utnyttjas som arbetskraft inom bland annat städ, bygg och bärplockning. 22 av personerna var barn.
"Polisen brister"
Men samtidigt som antalet kända brottsoffer blir fler blir antalet fällande domar färre. Ingen fälldes för människohandel i Sverige förra året, trots 185 anmälda fall.
– Under de senaste tre åren har vi bara haft två fällande domar. Det här är otroligt lågt jämfört med många andra länder. Det finns brister i polisens arbete med att upptäcka och anmäla den här typen av brottslighet. Det är också väldigt få ärenden som utreds, säger Sofie Kindahl.
Enligt rapporten har det också skett en förskjutning mot mildare brottsrubriceringar med lägre straffskala, som bedrägeri, olaga hot eller enskilda sexköp.
– De här brottsoffren får inte målsägandestatus och tillgång till sina rättigheter och man kommer inte åt den organiserade brottsligheten som ligger bakom människohandeln, säger Sofie Kindahl.
En av orsakerna är fokuset på gängbrottsligheten och hur polisen fördelar sina resurser, enligt Kindahl.
– Man gör kanske inte kopplingen att det här också är en typ av grov organiserad brottslighet och att människohandel också förekommer i de här kriminella nätverken. Det är ju en otroligt inkomstbringande verksamhet, säger hon.
Se över lagen
Mörkertalet antas vara stort. Sofie Kindahl pekar på en omfattande kartläggning om prostitution och människohandel som myndigheten gjorde 2021.
– Då såg man till exempel att det fanns 13 000 annonser om sexuella tjänster helt öppet på eskortsidor. Jämför det med några hundra identifierade utsatta. Det säger ändå någonting om hur få det är som kommer till myndigheternas kännedom.
Jämställdhetsmyndigheten ger flera förslag på åtgärder, och lyfter särskilt två av dem.
– Den ena handlar om att vi behöver göra en översyn av lagstiftningen. Det är helt uppenbart att den inte är träffsäker, säger Kindahl.
– Sedan rekommenderar vi att polisen får i uppdrag att återredovisa sitt arbete mot prostitution och människohandel. De behöver beskriva hur de jobbar.