loadingSvenskarna äter mer och oftare i hemmet än ute, vilket gynnar lantbruket. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT
Svenskarna äter mer och oftare i hemmet än ute, vilket gynnar lantbruket. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes

Framtidstron spirar bland bönderna

TT

Mer hemlagat och ökad efterfrågan på svenskproducerat har fått lantbrukare att skörda framgångar – och framtidstron har ökat jämfört med tidigare i år, enligt Lantbrukarnas riksförbund (LRF).

Oron i våras bland lant- och skogsbruksföretag avtog snabbt, visar ett index från LRF. Framtidstron har, trots pandemin, förbättrats inom indexets samtliga näringsgrenar. Och fyra av fem sektorer är optimistiska inför det kommande året.

– Det är ett oerhört styrkebesked att branschen har en ökad framtidstro trots covid-19. För många aktörer inom lant- och skogsbruk har pandemin dessutom inneburit flera möjligheter, säger Anna Karin Hatt, vd på LRF som tar fram "grönt näringslivsindex".

Enligt Hatt har trenden att handla svenska och närproducerade livsmedel fått en skjuts under pandemin, både när det gäller frukt och grönsaker, spannmålsprodukter och kött.

– Andelen svenskproducerat är betydligt större i hemlagat än i maten som serveras på restaurang. I år har konsumenterna styrt om sitt livsmedelsintag och äter mer och oftare i hemmet än ute.

Uppsving för trädgården

Även trädgårdsbranschen fått ett uppsving under året. I trädgårdsnäringen ingår exempelvis frukt- och grönsaksodlare, liksom producenter av prydnadsväxter och handelsträdgårdar. När pandemin fått många att stanna hemma har intresset för odling och trädgårdsarbete ökat.

– Det har inneburit en ökad efterfrågan, samtidigt som många trädgårdsföretag ser att det finns möjligheter att öka andelen svenskodlat och ta marknadsandelar från importen, säger Hatt.

Mätt i volym var fjolåret ett “skördemässigt rekordår” för spannmålsbönder -- och så här långt ser 2020 ut att landa på omkring samma nivåer.

– 2018 tömdes ladorna, både bokstavligt och ekonomiskt, efter den otroliga torkan vi hade då. Vanligtvis tar det mer än två år att återhämta sig, så det är otroligt positivt att spannmålsbönderna bedömer att även nästa år kan komma att bli ett bra år, säger Hatt, som också konstaterar att världsmarknadspriserna på spannmål är fortsatt höga.

Svinuppfödare oroliga

Men orosmoln finns. I "animalieindex" vittnar grisproducenter om oro för att den afrikanska svinpesten ska nå Sverige.

– Smittan finns nu i Tyskland. Kommer den till Sverige finns risk för att drabbade grisproducenter måste nödslakta för att stoppa spridningen.

En annan oro för hela lantbruket är att pandemin kan mynna ut i en långvarig lågkonjunktur, vilket skulle kunna påverka svenskarna betalningsförmåga och med det viljan att betala för svenskproducerat.

– Importerade livsmedelsvaror är som regel billigare. Det vore verkligen inte bra om efterfrågan på svenskproducerat minskar. Det skulle kunna knäcka hela den här positiva utvecklingen och lantbrukarnas positiva syn på framtiden, säger Anna Karin Hatt.

Enligt Emma Frödå, jordbruksansvarig på Danske Bank, har svenska lant- och skogsbrukare all anledning att se ljust på det kommande året.

– Lantbrukare brukar inte vara de som säger att de är nöjda, men merparten av lantbrukarna som jag har varit i kontakt säger att 2020 kommer att bli ett bra år. Det gäller för de flesta produktionsgrenarna inom de här näringarna, säger hon.

Höga priser

Priserna på såväl spannmål som mjölk och kött ligger på historiskt höga nivåer och efterfrågan är stor.

– Under hösten har skörden varit god och stora arealer har blivit höstsådda, vilket redan nu ger en bra start på nästa år, säger Emma Frödå.

Effekten av pandemin, som gett en extra skjuts vad gäller efterfrågan på närproducerat, kommer med största sannolikhet inte att försvinna när samhället förhoppningsvis under nästa år kan återgå till ett mer “normalt läge”, enligt Frödå.

– Tvärtom kanske många har fått en aha-upplevelse och insett att det inte är självklart att hyllorna i affären alltid är fyllda. Det kan göra att självförsörjningsdebatten i fråga om livsmedel kan bli mer aktuell i Sverige framöver, säger hon.

(Åsa Johansson/TT)

Grönt näringslivsindex

(TT)

Grönt näringslivsindex mäter hur konjunkturen utvecklas bland lant- och skogsbruksföretag. I indexet ingår näringsgrenarna växtodling, trädgårdsnäring, animalieproducenter, skogsbruk samt förädling och tjänster.

I de gröna näringarna verkar omkring 400 000 företag, varav cirka 320 000 är skogsföretag och 70 000 jordbruksföretag.

Källa: Lantbrukarnas riksförbund

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loadingSvenskarna äter mer och oftare i hemmet än ute, vilket gynnar lantbruket. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT
Svenskarna äter mer och oftare i hemmet än ute, vilket gynnar lantbruket. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes

Framtidstron spirar bland bönderna

TT

Mer hemlagat och ökad efterfrågan på svenskproducerat har fått lantbrukare att skörda framgångar – och framtidstron har ökat jämfört med tidigare i år, enligt Lantbrukarnas riksförbund (LRF).

Oron i våras bland lant- och skogsbruksföretag avtog snabbt, visar ett index från LRF. Framtidstron har, trots pandemin, förbättrats inom indexets samtliga näringsgrenar. Och fyra av fem sektorer är optimistiska inför det kommande året.

– Det är ett oerhört styrkebesked att branschen har en ökad framtidstro trots covid-19. För många aktörer inom lant- och skogsbruk har pandemin dessutom inneburit flera möjligheter, säger Anna Karin Hatt, vd på LRF som tar fram "grönt näringslivsindex".

Enligt Hatt har trenden att handla svenska och närproducerade livsmedel fått en skjuts under pandemin, både när det gäller frukt och grönsaker, spannmålsprodukter och kött.

– Andelen svenskproducerat är betydligt större i hemlagat än i maten som serveras på restaurang. I år har konsumenterna styrt om sitt livsmedelsintag och äter mer och oftare i hemmet än ute.

Uppsving för trädgården

Även trädgårdsbranschen fått ett uppsving under året. I trädgårdsnäringen ingår exempelvis frukt- och grönsaksodlare, liksom producenter av prydnadsväxter och handelsträdgårdar. När pandemin fått många att stanna hemma har intresset för odling och trädgårdsarbete ökat.

– Det har inneburit en ökad efterfrågan, samtidigt som många trädgårdsföretag ser att det finns möjligheter att öka andelen svenskodlat och ta marknadsandelar från importen, säger Hatt.

Mätt i volym var fjolåret ett “skördemässigt rekordår” för spannmålsbönder -- och så här långt ser 2020 ut att landa på omkring samma nivåer.

– 2018 tömdes ladorna, både bokstavligt och ekonomiskt, efter den otroliga torkan vi hade då. Vanligtvis tar det mer än två år att återhämta sig, så det är otroligt positivt att spannmålsbönderna bedömer att även nästa år kan komma att bli ett bra år, säger Hatt, som också konstaterar att världsmarknadspriserna på spannmål är fortsatt höga.

Svinuppfödare oroliga

Men orosmoln finns. I "animalieindex" vittnar grisproducenter om oro för att den afrikanska svinpesten ska nå Sverige.

– Smittan finns nu i Tyskland. Kommer den till Sverige finns risk för att drabbade grisproducenter måste nödslakta för att stoppa spridningen.

En annan oro för hela lantbruket är att pandemin kan mynna ut i en långvarig lågkonjunktur, vilket skulle kunna påverka svenskarna betalningsförmåga och med det viljan att betala för svenskproducerat.

– Importerade livsmedelsvaror är som regel billigare. Det vore verkligen inte bra om efterfrågan på svenskproducerat minskar. Det skulle kunna knäcka hela den här positiva utvecklingen och lantbrukarnas positiva syn på framtiden, säger Anna Karin Hatt.

Enligt Emma Frödå, jordbruksansvarig på Danske Bank, har svenska lant- och skogsbrukare all anledning att se ljust på det kommande året.

– Lantbrukare brukar inte vara de som säger att de är nöjda, men merparten av lantbrukarna som jag har varit i kontakt säger att 2020 kommer att bli ett bra år. Det gäller för de flesta produktionsgrenarna inom de här näringarna, säger hon.

Höga priser

Priserna på såväl spannmål som mjölk och kött ligger på historiskt höga nivåer och efterfrågan är stor.

– Under hösten har skörden varit god och stora arealer har blivit höstsådda, vilket redan nu ger en bra start på nästa år, säger Emma Frödå.

Effekten av pandemin, som gett en extra skjuts vad gäller efterfrågan på närproducerat, kommer med största sannolikhet inte att försvinna när samhället förhoppningsvis under nästa år kan återgå till ett mer “normalt läge”, enligt Frödå.

– Tvärtom kanske många har fått en aha-upplevelse och insett att det inte är självklart att hyllorna i affären alltid är fyllda. Det kan göra att självförsörjningsdebatten i fråga om livsmedel kan bli mer aktuell i Sverige framöver, säger hon.

(Åsa Johansson/TT)

Grönt näringslivsindex

(TT)

Grönt näringslivsindex mäter hur konjunkturen utvecklas bland lant- och skogsbruksföretag. I indexet ingår näringsgrenarna växtodling, trädgårdsnäring, animalieproducenter, skogsbruk samt förädling och tjänster.

I de gröna näringarna verkar omkring 400 000 företag, varav cirka 320 000 är skogsföretag och 70 000 jordbruksföretag.

Källa: Lantbrukarnas riksförbund

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024