Ökat intresse för närodlad mat
Närproducerad mat har ökat lavinartat de senaste åren. Foto: Susanne W Lamm/Epoch Times-arkivbild


Intresset för närodlad mat har ökat lavinartat de senaste åren. I Sverige finns det i dag cirka 175 REKO-ringar med över 500 000 medlemmar.

REKO är en förkortning av Rejäl Konsumtion som går ut på att man handlar lokalproducerad mat utan några mellanhänder.

I Finland har det funnits sedan 2013. Tre år senare kom det till Grästorp i Sverige, enligt Hushållningssällskapet som sammanför producenter med konsumenter.

Det vanligaste tillvägagångssättet att komma i kontakt med en REKO-ring är via en lokal Facebook-grupp. Där får köparen veta vilka varor som finns och hur beställningar går till. Där får man också veta när och var de beställda varorna kan hämtas. Betalningen görs upp i förväg, oftast via Swish.

18 REKO-ringar i Småland

Enligt SVT finns det nu 18 REKO-ringar i Småland och ytterligare två är på väg att starta upp. Håkan Eriksson, projektledare för Hushållningssällskapet, säger till tv-kanalen att det för ett år sedan var 280 000 personer som var med i en REKO-grupp i Sverige och att det nu är över en halv miljon medlemmar.

Vanja Linnebjörke, som är en av de som säljer i REKO-ringen i Växjö, säger till SVT att hon har sett en ökning av kunder den senaste tiden.

– Vi brukar ha 40 kunder men till denna träff har jag ägg till 102 stycken. Det är nya kunder som kommer till oss och de är tacksamma för att möjligheten att handla lokalt finns.

”Ligger i tiden”

I Göteborg startades en REKO-ring 2017 av Johan Ahlgren, och det finns ett 20-tal sådana i Västsverige, skriver GP

– Det ligger i tiden. Folk är medvetna om matkedjan i dag och stöder gärna det lokala. Det minskar svinnet, skapar relationer och man lär känna varandra, säger han till tidningen.

Åke Wikström driver företaget Solgläntan Hållbar hälsa. Han säger till GP att hälften av maten i Sverige importeras, och ”det är inte hållbart i en kris”. Han menar att REKO-ringarna ”är supereffektiva, men hänger på att det finns eldsjälar eftersom alla administratörer jobbar frivilligt”.

Isabel Moretti, vd för organisationen Svensk Kött, säger till tidningen Land att stödet för svenska bönder har ökat kraftigt.

– Mitt i allt oroligt och osäkert finns en trygghet i att vi har en fungerande och schysst matproduktion som oavsett hur det går i världen ser till att vi får den mat vi behöver.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.