Sedan 2012 har omkring 300 personer åkt från Sverige för att ansluta sig till våldsbejakande islamistgrupper i Irak och Syrien. Cirka 150 av dem har återvänt. Men kommunerna har brustit i hanteringen av återvändare, rapporterar SVT Nyheter.
De kommuner som har flest IS-resenärer är Stockholm, Göteborg, Malmö, Borås och Örebro. I en enkätundersökning som tv-kanalen har gjort bland kommuner visar det sig att man bara har kännedom om maximalt sexton vuxna och tio barn.
Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan, anser att Sverige brister i vad gäller att lagföra personer som har gjort sig skyldiga till terrorbrott. Men också att man på den sociala sidan har varit dålig på att fånga upp personer som har radikaliserats.
– Det här är en senfärdighet, den är oförsvarbar och jag tror att historien kommer att vara väldigt tuff mot dem som inte tog de riktiga besluten i tid, säger han till SVT.
Enligt honom behövs det en helhetslösning för att hantera dessa personer, något som han menar finns i Danmark.
Han säger att många av de som återvänder är ”jättetrasiga” då de kan vara antingen offer eller förövare och vissa av dem kan vara ett hot.
– Sedan kommer de tillbaka och då är deras våldströskel helt annorlunda. Det gör att de kan bli extremt farliga, säger han till tv-kanalen.
Vad gäller Stockholm har man inte tagit kontakt med några återvändare trots att man tror att det finns 35–40 personer. I staden finns det enligt Magnus Ranstorp en ”djup tystnadskultur” där individer i berörda områden inte har någon kontakt med myndigheter. Ibland uppmanas dessa personer till och med att undvika dem, säger han.
I Göteborg, framför allt i Angered, har man i stället varit framgångsrika när det gälla att ta hand om återvändare.
– Jag tycker att det är skandal att vi inte har några som helst insatser till återvändande familjer, säger Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd i Stockholm, till SVT.
Hon säger att man kommer att titta på hur andra kommuner går tillväga som gör hembesök. Man kommer därför att göra en utredning.