Socialtjänsten i Kalmar kommun betalar varje år 4,77 miljoner kronor för lokaler åt ensamkommande. I dag finns det inte något behov av lokalerna. Men vissa kontrakt gäller ända till 2025. Det skriver Östra Småland.
Kolbodagården köptes in av kommunen hösten 2015 när flyktingkrisen var som värst och många ensamkommande kom till Sverige. Anläggningen, som har ett 30-tal platser, kostade 6,5 miljoner kronor att köpa. I dag står den tom och kostar 175 000 kronor i månaden.
Flera boenden står tomma
Samtidigt finns det ytterligare tre boenden som numera står helt oanvändbara och som kommunen också tvingas betala hyra för.
Ett av dem är Horisont vars fastighetsägare är Rikshem. Boendet kostar 987 000 kronor om året. Från med i år tills kontraktet går ut den 31 mars 2025, kommer lokalen att kosta 6,1 miljoner kronor.
Ytterligare ett boende som ägs av Rikshem är Torpet. För kommunen kostar det 950 000 kronor om året vars kontrakt gäller till den 30 april 2021.
Ett boende på Skeppsbron, som ägs av LW-fastigheter, hyrs för 744 000 kronor om året. Kontraktet går ut sista juni 2025.
De fyra anläggningarna är dock inte den enda förlustaffären för skattebetalarna som kommunen gjorde under flyktingkrisen.
Underskott på 12,5 miljoner kronor
2016 köpte Kalmar kommun fem Attefallshus för 1 950 000 kronor som var ämnat till flyktingar. Köpet genomfördes innan man hade fått bygglov för anläggningen. Men både Länsstyrelsen och Miljödomstolen beviljade aldrig något bygglov. Husen stod tomma i flera år innan en privatperson köpte anläggningen för ungefär hälften av det som kommunen hade lagt ut.
Socialförvaltningen har det nu tufft ekonomisk och man kan bli tvungen att säga upp personal. Mycket av detta beror på de stora kostnaderna för lokaler som inte används. I mars visade prognosen att man har ett underskott på 12,5 miljoner kronor.
På tisdagen informerade socialchefen Cecilia Frid kommunstyrelsen om det svåra ekonomiska läget.
– Om vi måste ta ner kostnaderna på kort sikt handlar det bara om att säga upp personal, berättade Cecilia Frid. Det blir konsekvensen om vi måste nå budget, säger hon till Östra Småland.
Att socialförvaltningen har underskott i budgeten är dock inte något unikt för Kalmar. Runt om i landet brottas många kommuner med samma problem.