Falu kommun har hamnat i ett tufft ekonomiskt läge
Falu kommun har hamnat i en svår ekonomisk kris. Foto: Skärmdump/SVT


Tidigare hade man planerat ett överskott på 70 miljoner kronor. Nu ligger man 6 miljoner kronor back. Nu står Falu kommun inför en svår ekonomisk kris och besparingar väntas, rapporterar SVT Nyheter Dalarna.

Tydligast märks det inom socialförvaltningen och barn- och utbildningsnämnden. Redan i mars räknande man med att socialförvaltningen skulle få ett underskott på 64 miljoner kronor.

Ekonomichef Sari Nilsson säger till tv-kanalen att det ”är ett mycket tufft läge”.

Som tidigare är det försörjningsstöd och kostnader för personlig assistans, HVB-hem och familjehem som är orsaken till underskottet i årets prognos.

– Vi är många kommuner som är i samma läge. De intäkter som tidigare har räddat oss mot slutet av året finns inte nu, det är jättetufft, säger Sari Nilsson till SVT.

Pernilla Wigren, kommundirektör i Falun, säger till tv-kanalen att man kommer att bli tvungen att prioritera ned saker.

I slutet av förra året gjorde Sveriges kommuner och landsting, SKL, en enkät där 75 procent av kommunerna runt om i landet uppgav att de hade underskott inom individ- och familjeomsorgen. Skulderna under 2018 ökade totalt med 51 miljarder kronor jämfört med året innan. 2018 gick 72 av Sveriges 290 kommuner back jämfört med 2017 då det var 20 kommuner, något som nyhetsbyrån TT rapporterade om i mars.