I debatten om släktbaserade kriminella nätverk har polisen lyft fram Södertälje som ett föredöme. Men kommunalrådet Boel Godner (S) vill inte tala om klaner eller släkter som kriminella nätverk.
– Jag vägrar att göra skillnad på folk och folk och prata om klaner och släkter. De är grovt kriminella människor, säger hon i en intervju med Ekot i Sveriges Radio.
När biträdande rikspolischef Mats Löfving två veckor tidigare talade om ett 40-tal släktbaserade kriminella nätverk i Sverige lyfte han fram Södertälje som ett gott exempel på hur man kan bekämpa problemet. Men Boel Godner, som Mats Löfving hyllade för hennes engagemang i frågan, pratar inte om klaner och släkter.
– Jag vill inte beskriva någon släktbetonad kriminalitet. Det finns grov organiserad brottslighet i Södertälje, det kan vara lite olika personer i den. Det kan finnas släktband, men det kan vara lite olika, säger hon i Eko-intervjun.
Utnyttjar migrationssystem
Godner pekar på hur den organiserade brottsligheten i Södertälje utnyttjar de system för migration som finns i Sverige. Dels handlar det om ebo-lagen, som låter asylsökande bosätta sig var de vill, vilket enligt Godner gör att många hamnar i svarta hyressystem. Dels handlar det om reglerna för arbetskraftsinvandring.
– Att sälja arbetstillstånd har blivit en marknad. Man säger "den här personen är så viktig för min krog eller städfirma att han måste flytta till Sverige för att jobba hos mig". Så säljer man ett intyg, men det finns inget jobb som väntar här, berättar kommunalrådet.
"Klaner inte problemet"
Inte heller Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni anser att klaner är problemet:
– Jag skulle själv säga att jag är från ett klansamhälle. Stora delar av världen måste organisera sitt liv i form av klaner för det finns inget samhälle som bistår, säger hon till Dagens Nyheter.
– Det kommer att finnas klaner även i framtiden. De ska få finnas, bara man inte bryter mot den svenska lagstiftningen, respekterar jämställdhet och inte kränker barnens rättigheter, fortsätter Sabuni.
(TT)