Polischef: Det finns minst 40 släktbaserade kriminella nätverk i Sverige
Biträdande rikspolischefen Mats Löfving säger att det är åtta gånger vanligare att gängbrott begås i utsatta områden än utanför. Foto: Epoch Times-arkivbild


Gängbrottsligheten är ofta kopplad till utsatta områden. I dag finns det drygt 40 släktbaserade kriminella nätverk i Sverige. Det säger biträdande rikspolischef, Mats Löfving, i Sveriges Radios Ekots lördagsintervju.

Han säger att det i år har mördats 27 män i gängmiljön. I början av augusti sköts också en tolvårig flicka ihjäl i Norsborg i Botkyrka kommun söder om Stockholm, något som fick stor uppmärksamhet i medier.

”De arbetar med att skapa makt”

– Det är åtta gånger vanligare att de här brotten begås i utsatta områden än utanför sådana områden, säger han till radion.

Löfving säger att det i de utsatta områdena råder brist på integration och problem med bostäder, skola, arbetsmarknad och den sociala situationen. Han menar att detta inte ingår i polisens uppdrag.

Samtidigt säger han att diskussionen om integrationen ”ibland kan vara lite naiv” då långt ifrån alla vill bli en del av det svenska samhället. Enligt honom finns det minst 40 stycken släktbaserade kriminella nätverk i landet.

– De har kommit till Sverige, påstår jag, enbart med syfte att organisera och systematisera kriminalitet. De arbetar med att skapa makt, de har stor våldskapacitet, de vill tjäna pengar, säger han till Ekot.

”Tar sig in i näringslivet”

Han säger att de huvudsakligen sysslar med narkotikabrott, våldsbrott och utpressning. Samtidigt menar han att de ”tar sig in i näringslivet och ”det finns exempel på att man tar sig in i det politiska livet”.

– Det är den underrättelsebild vi har, och den är en aktuell, men det speglar ju också en historia som är många år gammal.

Han säger att dessa släkter eller klaner återfinns i städer som Stockholm, Södertälje, Göteborg, Malmö, Landskrona och Jönköping.

Mats Löfving säger också i intervjun att man inom klanen inte ser individen som viktig.

 – Det är till och med så att man arrangerar äktenskap med syfte att stärka släkten, klanens varumärke och makt.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.