Polischefen: Konflikterna kan eskalera snabbt
De kriminella gängen agerande i Göteborg den senaste veckan är djupt bekymmersamt, enligt polischefen Foto: Erik Nord. Adam Ihse/TT


Den upptrappade gängkonflikten i Angered är spektakulär och kan eskalera fort – men den har också blivit uppblåst i medier. Det säger polischefen Erik Nord, som menar att det bara finns ett sätt att lösa situationen.

– Vi behöver fler poliser.

Erik Nord, polischef i Storgöteborg, säger att veckans upptrappade gängkonflikter har innehållit "spektakulära moment", som har skrämt många. Samtidigt menar han att den täta medierapporteringen har bidragit till att spä på otryggheten.

"Djupt bekymmersamt"

– När man rapporterar mycket om någonting så väcker det stark oro. Men vi som arbetar med de här konflikterna vet att det ser ut så här. Ibland lyckas vi ingripa i konflikter som kan vara lika allvarliga, men det får inte samma rubriker, säger han och fortsätter:

– Men jag vill inte förringa det. Att kriminella öppet visar i en maktdemonstration att de äger gatan, i vart fall när vi inte är där, det skapar oro och är djupt bekymmersamt.

Han beskriver det som att det trygghetsarbete som genomförts i Angered de senaste åren har tagit "stora kliv tillbaka" under veckan.

TT: Ser du det som ett misslyckande?

– Nej, det gör jag inte. Det hänger på så sköra trådar och kan eskalera till abnorma våldsamheter väldigt snabbt i de här nätverken. Att varje sådant utfall skulle vara ett misslyckande, det går inte att resonera så när man ska jobba i det här. Vi får ta de situationerna när de dyker upp.

Behövs fler poliser

För att lösa problemet efterlyser han mer resurser till polismyndigheten. De satsningar som utlovats är efterlängtade och välkomna – men inte tillräckliga. Dessutom behöver de ske fortare än vad som nu utlovats, enligt polischefen.

– Vi behöver fler poliser. Boots on the ground, det är det som behövs.

Konflikterna som blossade upp i början på veckan har nu lugnat sig. Situationen i nordöstra Göteborg är under söndagen tillbaka i normalläge, berättar Erik Nord.

– Men det är lite tidigt att säga, så det gäller att vara med.

(Alice Nordevik/TT)

Fakta

Det här har hänt

(TT)

Den senaste veckan har gängkonflikterna eskalerat och intensifierats i Göteborg. I början av veckan upprättade unga, maskerade och eventuellt beväpnade män vägspärrar på flera platser i Angered i nordöstra delen av staden. Vid vägspärrarna stoppades och kontrollerades bilar och förare.

Enligt polisen är det en konflikt mellan ett släktbaserat nätverk i Angered och ett gäng i Hisings Backa som blossat upp under augusti. Flera skottlossningar har inträffat, bland annat skottskadades en man i 20-årsåldern i förra veckan, och polisen har startat en så kallad särskild händelse på grund av läget.

Under samma period möttes 16 gängmedlemmar öppet för ett möte på Posthotellet i centrala Göteborg. Personerna fick ledas ut av polis.