Kina köper allt fler svenska företag
Sedan 2002 har Kina förvärvat 65 svenska företag. Foto: Sean Gallup/Getty Images


Sedan 2002 har 65 kinesiska förvärv av svenska företag genomförts, visar en granskning som FOI, Totalförsvarets Forskningsinstitut, har gjort.

Några av de bolag som helt eller delvis kontrolleras av kinesiska ägare är AB Volvo, Nevs, Acne, Nordic Cinema Group (som äger Filmstaden), Spotify, Oatly och Radisson Hospitality.

Industrispionage och politisk påverkan

Merparten av förvärven återfinns inom branscherna elektronik, hälsa och bioteknologi, fordonsindustri och industriella produkter och maskiner samt informations- och kommunikationsteknologi. Just dessa områden anses som viktiga i den kinesiska regimens nationella plan, ”Made in China 2025”.

Samtidigt är investeringarna i Sverige kontroversiella i och med att Kina är en enpartistat som under årens lopp har fått omfattande kritik för att man kränker de mänskliga rättigheterna.

Epoch Times har tidigare skrivit omfattande om de organstölder som pågår mot samvetsfångar där den största gruppen är Falun Gong-utövare, men där även uigurer, tibetaner och huskristna drabbas.

De senaste månaderna har det även kommit fler rapporter om de över en miljon uigurer som har satts i omskolningsläger i Xinjiangprovinsen.

Säpo slog fast i våras i sin årsrapport att Kina har ökat sitt industrispionage och att man även politiskt försöker påverka Sverige.

– Kina har de senaste fem åren gått från flyktingspionage till ett bredare intresse som handlar om den teknologi som de behöver för att stärka sin ekonomi. De är även aktiva när det gäller att försöka påverka svenska beslutsfattare, sade Daniel Stenling, chef för kontraspionaget vid Säkerhetspolisen, till SVT i mars.

En risk med utvecklingen där allt fler svenska företag köps av Kina kan enligt Säpo ge den kinesiska militären tillgång till känslig teknik. FOI:s Kinaexpert Jerker Hellström som lett utredningen, tycker att man bör ta den oron på allvar, enligt SvD.

Kopplingar till Kinas militär

Redan 2010 framkom det att den kinesiska regimen bedriver flyktingspionage i Sverige. En uigurisk man har dömts för att ha spionerat på exil-uigurer i Sverige. I juni förra året dömdes en man efter att ha spionerat på tibetanska flyktingar och sålt vidare informationen till kinesiska myndigheter.

Nyligen skrev Epoch Times om en kinesisk spion, Wang Liqiang, inom militär underrättelse som har hoppat av till Australien. Han avslöjar om hur Kinas kommunistregim finansierar och styr operationer för att sabotera demokratirörelsen i Hongkong, blandar sig i de taiwanesiska valen och infiltrerar politiska nätverk i Australien.

De senaste åren har flera hundra forskare med kopplingar till Kinas försvarsmakt varit verksamma vid flera svenska universitet, något som SVT rapporterade om i september.

Stefan Kristiansson, tidigare chef för den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, MUST, varnar att det bedrivs forskning på svenska universitet med forskare som har band till Kinas militär, PLA (Folkets befrielsearmé).

Han skriver i rapporten, ”Om underrättelsehotet mot Sverige”, att en del av Kinas strategi är också att köpa upp utländska företag ”för att tillskansa sig teknologi med militära användningsområden”.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.