Läckta dokument motsäger Kina om uigurläger
En bild från december i fjol på vakttorn, stängsel och taggtråd kring ett läger i Artux i den kinesiska provinsen Xinjiang. Foto: Ng Han Guan/AP/TT


Centralregeringen i Peking hävdar att människor i de stora lägren i provinsen Xinjiang omskolas på fredlig väg. Men läckta officiella kinesiska dokument talar om tvång och inlåsningar – och vittnen om tortyr och övergrepp.

Efter en längre tid av oro och hårt förtryck mot den muslimska uiguriska minoriteten började en lång rad stora läger byggas i Xinjiang i början av 2016, och de kan nu innehålla en miljon människor enligt Human Rights Watch.

Den kinesiska regeringen uppger att det rör sig om institutioner där människor i Xinjiang omskolas under fredliga former och alla uppgifter om övergrepp förnekas.

Men satellitbilder visar på höga stängsel med taggtråd kring lägren och de läckta hemliga kinesiska dokumenten talar om tvång och inlåsningar, enligt ett inslag som sänds i SVT:s Agenda på söndagskvällen.

SVT publicerar materialet i samarbete med journalistnätverket ICIJ och flera ansedda internationella medier.

"Som ett blåmärke"

Ursprungsläckan finns i Kina, men materialet har passerat andra källor både i och utanför Kina. De sistnämnda källorna är uigurer men inga aktivister, enligt ICIJ.

Kinas version motsägs i inslaget av bland andra Zumrat Dawut, en uigurisk kvinna som talar om en händelse i ett läger i Xinjiangs huvudstad Ürümqi i mars 2018.

– Eftersom polisen slog mig så hårt skrek jag ofrivilligt ut Allah. När polisen hörde att jag sade Allah slog de mig ännu hårdare och hårdare. De stampade mig och sade: 'säg till din Allah nu att komma och rädda dig från min hand'. Jag tappade all min energi och kunde inte stå upp, jag blev kraftlös. Hela min kropp var som ett blåmärke, säger hon på uiguriska i inslaget.

Bekräftar uppgifter

Kvinnan Sayragul Sauytbay beskriver en slags tortyrkammare, kallad det svarta rummet, som fanns i ett läger.

– Det fanns en stol med spikar. Spetsarna på spikarna var riktade uppåt. Och det fanns också en stol, en svart stol, som de kallade tigerstolen men den stolen. . . den var. . . när du satt i den var det elektricitet. Du fick elchocker.

Enligt de läckta dokumenten ska människorna i lägren poängsättas utifrån deras uppförande och delas in i tre grupper.

När Sayragul Sauytbay, ovetande om uppgifterna i dokumenten, får frågan om personerna i lägret delades upp i grupper och i så fall hur många bekräftar hon:

– Tre. Det är vad jag såg. Höga poäng, medel och dåliga.

(TT)