Kim och Moon möts i Nordkorea
Sydkoreas president Moon Jae-In och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un. Foto: Pyongyang Press Corps Pool/AP/TT


Sydkoreas president Moon Jae-In har landat i Nordkorea och möttes på flygplatsen i Pyongyang av den nordkoreanske diktatorn Kim Jong-Un.

Syftet med mötet är att återuppta samtalen om kärnvapennedrustning mellan Nordkorea och USA.

Hundratals nordkoreaner mötte den sydkoreanske presidenten med viftande flaggor och traditionella kläder. De två männen, som båda hade sina fruar med sig, omfamnade varandra, talade i några minuter och tog sig sedan till en välkomstceremoni, visar tv-sändningar. Medan ledarna tågade genom huvudstaden Pyongyang ska tusentals nordkoreaner ha skanderat "återförening".

Enligt medarbetare till den sydkoreanske presidenten har Donald Trump bett Moon att vara huvudförhandlare mellan honom och Kim. Moon ska efter mötet i Nordkorea resa till New York för den så kallade högnivåveckan i FN och väntas där möta Trump.

– Om det här mötet får fart på dialogen mellan USA och Nordkorea, skulle det ha stor betydelse, sade Moon innan han begav sig till Nordkorea.

Ställde in resa

Efter det historiska mötet mellan Trump och Kim i juni i Singapore skrev ledarna under ett dokument där Nordkorea förbinder sig att "arbeta för total nedrustning på den koreanska halvön".

Båda länderna har gjort vissa eftergifter sedan dess, samtidigt som Kim har kallat USA:s krav på kärnvapennedrustning för "gangsterlikt". Trump ställde även in utrikesminister Mike Pompeos planerade Nordkorearesa med anledning av "otillräckliga framsteg".

Anklagar Ryssland

Efter mötet i Singapore föreslog Ryssland och Kina att FN:s säkerhetsråd bör lätta på sanktionerna mot Nordkorea. När den frågan diskuterades i säkerhetsrådet på måndagen blev det ett bestämt nej från USA. Washingtons FN-ambassadör Nikki Haley anklagade bland annat Ryssland för att systematiskt hjälpa Nordkorea att kringgå FN-sanktionerna.

– USA har bevis på upprepade och omfattande ryska överträdelser, sade hon vid säkerhetsrådets möte.

Den sydkoreanske presidentens tredagarsresa till Nordkorea blir ledarnas tredje toppmöte i år.

(TT-AFP-Reuters)

Det är halvtidsuppträdande i matchen – den lilla flickan stjäl showen

Den här förföljelsen har pågått i 19 år – känner du till den?