Kåseri: Rödgrön politik – att forma om hjulet

"Bilen var i rullning, det var inga problem; men knappt hann vi ge oss iväg innan någon insisterade på att göra om hjulet, vilket hade fungerat utmärkt fram till dess." Foto: Public Domain


Rödgrön klimatpolitik har försatt Sverige i en prekär belägenhet, enligt ett mönster som går igen i stora delar av Europa.

Vi får höra att Berlin släcker ner sin gatubelysning och kan, tillsammans med andra europeiska storstäder, tvingas till elransonering i vinter – något som tycks spilla över till det hårt drabbade södra Sverige. I bakgrunden ligger konflikten i Ukraina, vilken sprider ringar på vattnet, och i Rysslands hybridkrig med Europa har energin blivit ett viktigt vapen. Gazprom har minskat sin export av naturgas till Europa till en femtedel, vilket har föranlett att gaspriserna är niofaldigt högre än i fjol. Elpriserna i vinter väntas överstiga förra årets, som redan var historiskt höga.

Så hur hamnade vi här? Det förefaller mig att allt som uppnåtts: välfärd, ekonomisk trygghet, utbildningsnivå, en fungerande infrastruktur och tillförlitlig elförsörjning – allt det goda är resultatet av hårt arbete, vars frukter sakta men säkert har ackumulerats. Härifrån kan man också kanske dra slutsatsen att Sverige har gjort många saker rätt i historien, för vårt land har undsluppit krig och annat elände i mer än 200 år, och under 1900-talet blev vårt land ett av världens främsta föredömen när det kom till det goda livet.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!