Karlshamns kommun vill lägga ner två äldreboenden


Två äldreboenden i Karlshamns kommun ska läggas ner. Det föreslår omsorgsförvaltningen, rapporterar SVT Nyheter Blekinge.

På tisdagen presenterade omsorgsförvaltningarna sina planer. Förslaget innebär att Båtmansgårdens särskilda boende ska läggas ner och Solrosens särskilda boende ska stängas och i stället flytta in på Östralycke i Asarum. Totalt kommer 36 boendeplatser att försvinna.

– Vi har en budget som inte rymmer all den verksamhet vi har i dag, säger förvaltningschefen Torill Skaar Magnusson till tv-kanalen.

Enligt honom kommer dock nedläggningarna inte att innebära några uppsägningar. Förslaget innebär att kommunen kommer att spara in 10 miljoner kronor till år 2020 och 20 miljoner kronor år 2021. Beslutet om förslaget kommer att fattas om cirka en vecka.

Tidigare har Sveriges kommuner och landsting, SKL, i sin senaste ekonomirapport visat att var fjärde kommun i landet i fjol går back. Karlshamn går back med 110 miljoner kronor. Kommunens underskott är därmed bland de tre största i landet.

– Vi har varnat länge under många år. Men den politiska ledningen har inte tagit signalerna på allvar. Och nu står Karlshamn här med ett resultat per capita som är det sämsta i Sverige bland landets alla kommuner. Det är en oerhört alarmerande situation, säger Magnus Gärdebring (M), oppositionsråd i Karlshamn, till SVT.

Även Olofström i Blekinge befinner sig i en svår ekonomisk situation då kommunen går back med 12 miljoner kronor.