Hedemora går back – 30 miljoner kronor i underskott
Hedermora kommun har det tufft ekonomiskt. Foto: Skärmdump/SVT


Många kommuner runt om i Sverige har det tufft ekonomiskt just nu. Så är även fallet med Hedemora, då kommunen har 30 miljoner i underskott och är 40 miljoner kronor under budget. Det rapporterar SVT Nyheter Dalarna.

Det största underskottet står bildningsförvaltningen och socialförvaltningen för. Annika Strand, kommundirektör i Hedemora, säger till tv-kanalen att det framför allt är ”kostnader för barn och unga, missbruk och försörjningsstöd som drar iväg”.

– Vi kan se att det kommer in många fler orosanmälningar för barn som riskerar att fara illa, säger hon till SVT.

2018 fick man in närmare 300 orosanmälningar.

En annan kostnad som skenar är försörjningsstöd. Kommunen är nu orolig att kostnaden ska öka ännu mer i och med att de statligt finansierade extratjänsterna dras in.

”Förändringar i de ekonomiska förutsättningarna under senaste året kräver lyhörd stramhet i kommunens finansförvaltning/ekonomi de kommande åren. Det ekonomiska läget i Hedemora kommun bedöms bli ansträngt och måste ses som en stor utmaning”, står det att läsa i kommunens rapport ”Mål och budget 2019”.

För en dryg vecka sedan rapporterade SVT att Falu kommun i Dalarna ligger sex miljoner kronor back, och man står därmed inför en svår ekonomisk kris.