Börskurser rasar och världsekonomin hotar att kollapsa av coronapandemin. Särskilt hårt har det slagit mot ekonomin i KKP-virusets ursprungsland. Det kan leda till en avglobalisering och att Kina får mindre betydelse i världens produktionskedjor, anser en expert på Kinas ekonomi.
Under årets första tre månader kan Kinas BNP ha backat med cirka 10 procent, enligt en preliminär bedömning av China Beige Book (CBB). Det är första gången på nästan tio år CBB noterar en kvartalsvis minskning. I slutet av mars hade dessutom varje enskild bransch sämre resultat än i februari.
Epoch Times benämner det nya coronaviruset, som orsakar sjukdomen covid-19, KKP-viruset, eftersom det kinesiska kommunistpartiets (KKP) mörkläggning och undermåliga hantering tillät viruset att spridas över hela Kina och orsaka en global pandemi.
När såväl den kinesiska som den globala ekonomin har stannat av minskar både tillgången och efterfrågan på Kinatillverkade komponenter. Det kan leda till att västerländska företag i framtiden söker leverantörer i andra länder och kan mycket väl vara starten på en avglobalisering.
– Om du jobbar med företagsstrategi bör du absolut börja fundera på hur du kan minska beroendet av kinesiska fabriker i dina produktionskedjor, och till vilken grad du kan byta ut dem, säger CBB:s vd Shehzad Qazi till amerikanska Epoch Times.
Avglobalisering
Han tror inte på en omedelbar och omfattande flykt från Kina men är övertygad om att den kommer på sikt.
I USA råder man läkemedelsföretag och andra viktiga tillverkare att lämna Kina. På andra områden, så som textilindustri och tekniska komponenter, kan man troligen inte göra snabb sorti, men Shehzad Qazi tror att allt fler företag kommer att försöka minska beroendet av Kina.
Huruvida Kina ska få fart på hjulen efter coronakrisen beror på faktorer bortom dess egen kontroll. Den ökande insikten om hur illa Kinas kommunistregim hanterade virusutbrottet, vilket orsakade den globala pandemin, kan skapa ekonomiska effekter.
Även om den inhemska efterfrågan i Kina ökar och fabrikerna sätter fart igen under april och maj, kommer exporten att fortsätta minska eftersom resten av världen står still. CBB varnar investerare för att överskatta Kinas förmåga att dämpa stöten från den globala nedgången. Och det är osäkert hur stor del av den framtida efterfrågan som kommer att riktas till Kina när företag ser sig om efter andra leverantörer. Det kan leda till att Kina får mindre betydelse för den globala tillväxten framöver.
Sean Speer kommenterade detta i National Post: ”Så småningom kanske vi tittar tillbaka på de senaste veckorna och konstaterar att det var då globaliseringen tog slut.”
Rahul Vaidyanath bidrog med rapportering.
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.