Kina fick Italien att köpa tillbaka masker som tidigare donerats

Medicinsk utrustning i en lagerlokal i Wuhan i Kina. Foto: STR/AFP via Getty Images


Förra månaden skickade Kina ansiktsmasker och respiratorer till Italien. Tidigare har man sagt att man har donerat utrustningen. Men nu visar det sig att Kina har tagit betalt för den, enligt en källa i Trumpadministrationen, rapporterar The Spectator.

– Innan viruset slog till i Europa skickade Italien tonvis med skyddsutrustning till Kina för att hjälpa Kina att skydda sin befolkning, säger källan, enligt tidningen.

– Kina har sedan skickat italiensk utrustning tillbaka till Italien – en del av det, inte allt av det… och tog betalt för det.

Källan säger samtidigt till The Spectator att kinesiska tjänstemän är oärliga när de säger att det är de som hjälper italienarna eller hjälper andra länder i västvärlden ”när det i själva verket var de som smittade oss alla”.

Tidigare har The New York Times skrivit att många i Italien har påpekat att Kina sålde masker och respiratorer i stället för att donera dem. Många hävdar också att utrustningen var avsedd till kinesiska medborgare i landet.

En stor del av den medicinska utrustningen och testkit som Kina har skickat till olika länder har samtidigt visat sig vara defekta, något som Epoch Times tidigare har skrivit om. Spanien tvingades skicka tillbaka 50 000 testkit efter att man upptäckte att de inte fungerade.

Nyligen rapporterade The Times att inga av testkitten som Storbritannien har beställt från Kina var tillräckligt bra för att kunna användas.  

När utbrottet hade nått sin topp i Wuhan i Kina i februari mobiliserade Pekings myndigheter kineser utomlands att köpa upp medicinsk utrustning.

”Fortsätt att köpa samtidigt [som ni] skickar tillbaka till Kina [medicinsk utrustning], och försök ert bästa att köpa så mycket som möjligt”, kunde man läsa i en artikel på Centrala avdelningen för Enhetsfrontens hemsida. Myndigheten lyder under Centralkommitténs arbetsdepartement som i sin tur styrs av det kinesiska kommunistpartiet.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.