När jag förra veckan skrev om varför den här krönikan heter Lev skönare, kom jag att tänka på en bok jag läste på 1990-talet. Precis som jag spred författaren budskapet att ett hälsosamt liv inte är samma sak som ett asketiskt liv. Det är att njuta på ett sätt som inte skadar en. Han var så klart fransman. Boken hette Jag äter, därför bantar jag. Vad han åt? Gåslever.
När Frankrike bantar handlar det inte om svältkurer med grönsaksbuljong och potatisvatten. Dieten som Michel Montignac ordinerade i sin bok lär ha gjort det franska folket åtskilliga ton lättare, trots att den innehöll såväl gåslever som choklad och vin. Boken Je mange donc je maigris! blev en ofantlig succé och låg överst på försäljningslistorna i över 80 veckor. En miljon böcker såldes bara i Frankrike. Boken blev också översatt till en mängd andra språk.
Författaren var en fransk affärsman som fått en lätt rondör efter åtskilliga affärsluncher. Tillsammans med en dietist lade han upp ett viktminskningsprogram som fungerade så bra att han beslöt sig för att skriva en bok om sin metod. Det var hans första bok, med titeln Hur man går ner i vikt genom att äta affärsmiddagar.