Att utomhustid är bra för kroppen och hälsan med färre stressande faktorer, distraktionsmoment och mindre buller, det känner de flesta av oss till. Men forskarna menar att det även har djupgående och påvisbara effekter på såväl vår hjärnkapacitet som mentala hälsa.
Nära 70 procent av jordens befolkning lever i städer, och även om det förknippas med välstånd och utveckling utgör dessa miljöer en stor påverkan på vår hälsa. Stadsbor löper ökad risk för kroniska sjukdomar, ångestsyndrom och humörstörningar. Att vistas i naturen löser naturligtvis inte alla våra problem, men att regelbundet tillbringa tid i grönområden har en signifikant påverkan på våra liv.
Dämpar ångest, depression och negativa tankar
Forskare har kommit fram till att de som lider av depression, ångest, hetsätning, posttraumatiskt stressyndrom och negativt ältande påverkas positivt av att tillbringa tid i naturen. I studien jämförde man två grupper med samma symtom, den ena fick promenera i stadsmiljö och den andra i naturen. Man fann att de som tillbringat 1,5 timmar i naturen rapporterade minskat grubbel, och efter en hjärnscanning kunde man även se minskad neural aktivitet i den del av hjärnan som associeras till psykisk sjukdom, grubblande, oro och depression. Hos dem som vistats i stadsmiljö under lika lång tid kunde dessa förändringar inte uppmätas.