Sverige är på många sätt är ett undantag från övriga världen när det gäller elförsörjning. I denna artikelserie om energiförsörjningen i världen presenteras världens största ekonomier. I denna den sjunde artikeln tar vi oss an Indien.
Indien är den tredje största elproducenten i världen. I som så många andra länder startade vattenkraften elektrifieringen, följt av införandet av kol. 1950 var vattenkraft fortfarande den största produktionstekniken. Från omkring 1950 växte kolanvändningen i hög takt och ökade med en faktor femton fram till 2020. Då stod kol för cirka 70 procent av kraftproduktionen, vattenkraften stod för cirka 10 procent och vindkraft, solenergi och kärnkraft genererade något under 5 procent vardera.
I västvärlden är energidebatten ofta inriktad på klimatfrågor, med det långt ifrån logiska resultatet att fossilfri produktion i vissa länder minskar eller till och med upphör. I Indien är miljöutmaningarna enorma och förmodligen ett mer akut problem än klimatet. Luftkvaliteten i några av de större städerna är så dålig att den utgör ett hälsoproblem. Nio av de tio värsta städerna i världen när det gäller partikelkoncentration är indiska. World Air Quality Index, baserat på ett vägt medelvärde av olika mätningar, rankar New Dehli och Kolkata på plats 2 och 3, endast slagen av Lahore i Pakistan.