Europa måste utöka sitt militära stöd till Ukraina. Det hävdar statsminister Ulf Kristersson och Tysklands förbundskansler Olaf Scholz på en gemensam pressträff i Berlin.
– Många av oss kommer att behöva vara beredda på att snabbt utöka våra offentliga försvarsbudgetar, säger Ulf Kristersson.
Kristersson: Krävs större beslutsamhet
Enligt Ulf Kristersson (M) krävs större beslutsamhet i minst tre nyckelfrågor: militär stöttning, nya ekonomiska sanktioner och en förstärkning av den europeiska säkerheten.
– Min övertygelse är att Europa måste agera mer beslutsamt. Det är avgörande att utöka vårt militära stöd till Ukraina. Det är vårt jobb att sätta dem i en så stark militär position som möjligt, säger Kristersson till TT:s utsände.
Utspelet kommer bara några dagar före det att Donald Trump på måndag svärs in som ny president i USA.
Trots en oro över minskat Ukrainastöd under den nygamle presidenten spår Olaf Scholz – som pratat med Trump två gånger sedan han vann presidentvalet – att det amerikanska stödet kommer att stå fast.
– Jag räknar inte med att det blir ett avbrott i det amerikanska stödet till Ukrainas försvar, säger Scholz.
Scholz kritiserad
Förbundskansler Scholz tog emot Ulf Kristersson i det tyska regeringskansliet Bundeskanzleramt – ett stenkast från riksdagen i Berlin – för ett besök på fredagen.
På agendan stod bland annat en rad säkerhetspolitiska frågor, inte minst situationen i Ukraina.
Näst efter USA är Tyskland Ukrainas viktigaste bidragsgivare och Scholz har även tidigare hävdat att Europa måste göra mer.
Men den senaste tiden har kritiken på hemmaplan varit hård mot förbundskanslern efter att han till synes tvekat om ett nytt gigantiskt stödpaket – värt drygt 30 miljarder kronor – som därmed kan gå om intet.
"Ukraina bestämmer"
Knappt tre år efter att kriget bröt ut sade Pete Hegseth, Trumps tilltänkte försvarsminister, tidigare i veckan att kriget måste få ett slut.
Varken Ulf Kristersson eller Olaf Scholz vågar spå om det kommer gå att uppnå en fred under 2025. Men båda betonar vikten av att en uppgörelse måste ske på Ukrainas villkor.
– Det är Ukraina som bestämmer när tidpunkten är inne för förhandlingar eller inte. Inga samtal om Ukraina utan Ukraina. Vi kommer att stötta Ukraina så länge det behövs, säger Ulf Kristersson.