Andelen barn som dör i magen eller i samband med förlossning efter graviditetsvecka 41 i Sverige har minskat med 47 procent på kort tid. Förklaringen ligger i bättre övervakning och att fler förlossningar sätts i gång än tidigare.
Det var efter en uppmärksammad studie 2019 som frågan om att ändra rutinerna vid förlossning blev aktuell. Forskning visade att färre barn dog om kvinnornas förlossning sattes i gång redan vid 41 fullgångna veckor jämfört med vid 42, som då var rutin.
Sedan dess har de flesta förlossningsklinikerna i landet ändrat sina rutiner för igångsättning och kontroller av gravida.
– Det fanns farhågor innan om att det inte var rätt väg att gå men nu ser vi en tydlig nedgång för både död och svår sjuklighet hos det nyfödda barnet, säger Karin Källén, professor i klinisk epidemiologi inom obstetrik och gynekologi vid Lunds universitet.
Färre döfödda
Hon är en av forskarna bakom studien som publiceras i tidskriften Plos Medicine. I den har en jämförelse gjorts mellan perioderna 2017 till 2019 och 2020 till september 2023 som visar att det skett en 47-procentig minskning av andelen dödfödda barn eller barn som dör inom fyra veckor efter förlossningen.
Av alla förlossningar efter 41 graviditetsveckor var det 124 barn som dog under första perioden, vilket motsvarar 1,7 på 1 000 och 74 barn, motsvarande 0,9 på 1 000 under den andra perioden.
– Vi vet inte exakt vad det är som ligger bakom minskningen, om det är för att man har satt igång alla tidigare eller om en bättre övervakning har lett till man kunnat välja ut vilka som bör sättas igång för att inte öka riskerna för barnen, säger Karin Källén.
Nöjda kvinnor
En farhåga innan förändringen var att kvinnorna skulle uppleva ett större missnöje när fler sattes i gång.
– Men i undersökningar har andelen som är missnöjda med sin förlossningsupplevelse minskat, säger Karin Källén.
Andelen kejsarsnitt har däremot ökat under perioden, varför det är så vet inte forskarna.
Vid en igångsättning får kvinnan oftast antingen ett läkemedel i form av dropp eller en tablett. En annan metod är att en kateter för upp till livmodertappen för att stimulera den mekaniskt. En konsekvens av en ökad andel igångsättningar är en ökad belastning på vården då det kräver mer resurser.
– Men det handlar om cirka 18 barn per år som räddas till livet varje år, det är goda nyheter.