loading
Sjukvårdspersonal hjälper en patient från ambulansen till en akutvårdsenhet i en sporthall utanför San Raffaele-sjukhuset i Milano, den 23 mars 2020. Foto: Miguel Medina/AFP via Getty Images
Sjukvårdspersonal hjälper en patient från ambulansen till en akutvårdsenhet i en sporthall utanför San Raffaele-sjukhuset i Milano, den 23 mars 2020. Foto: Miguel Medina/AFP via Getty Images
Utrikes

Italiens epidemi följer banden till Kina

Petr Svab

Ungefär varannan minut dör en italienare av KKP-viruset, en pandemi av en SARS-liknande sjukdom som kinesiska kommunistpartiet (KKP) tillät sprida sig i hela världen genom deras mörkläggning.

Italien är det land som har drabbats hårdast efter Kina, med nära 70 000 bekräftade smittofall och över 6 800 döda den 24 mars. Det är fortfarande oklart hur det italienska utbrottet började. Den provins där det startade har dock särskilt starka affärsband till Kina och landet som helhet har fått kritik för att komma för nära den ”Röda Draken”.

Epidemins frö

De första två fallen i Italien var ett par från Wuhan, Kina – smittans epicentrum. De kom till Milano den 24 januari och reste under veckan därpå söderut till Rom där de utvecklade symptom.

Ett annat fall var en italiensk man som testade positivt efter att ha återvänt från Kina sent i januari.

Det verkar dock inte som att någon av dessa ledde till ett större utbrott. I över två veckor förblev antalet bekräftade fall de här tre personerna. Sedan kom en mystisk patient.

En 38-årig man dök den 18 februari upp på sjukhuset i Codogno, en liten stad i Lombardiet i norra Italien. Två dagar tidigare fick han influensamedicin utskriven på sjukhuset, men febern gick inte ner, rapporterar den italienska tidningen la Repubblica.

Mannen avslöjade ingenting om några band till Kina och man vidtog inga karantänåtgärder. Dagen efter började han få svårigheter att andas och hans fru mindes att han hade träffat en vän som hade kommit tillbaka från Kina flera veckor tidigare.

Det här satte igång larmet.

Han fick göra ett test som visade positivt. Sedan började man följa mannens aktiviteter de senaste veckorna. Det var en mardröm.

”Han träffade fler människor på de dagarna, mellan arbete och sport, än jag hade gjort på sex månader”, kommenterade Giorgio Scanzi, chefsläkare på sjukhuset.

Hans gravida fru blev sjuk, hans läkare blev sjuk, och några av personalen på sjukhuset blev sjuka.

Antalet smittofall i området ökade. Först i tiotal, sedan med hundratal, och så i tusental. Den 24 mars är nästan hälften av alla bekräftade fall i Italien koncentrerade till Lombardiet, runt Milano. Provinsen Lodi, som omfattar Codogno och omkringliggande städer, har nästan åtta smittade per 1 000 invånare – ungefär åtta gånger det nationella genomsnittet.

Men det är någonting som inte stämmer.

Den sjuke mannen arbetade med forskning och utveckling för Unilever, ett multinationellt företag inom livsmedel och hygien. Företaget har en omfattande närvaro i Kina, inklusive en anläggning för forskning och utveckling i Shanghai. Det är dock inte klart om mannen kan ha kommit i kontakt med viruset indirekt genom Unilevers verksamhet. Företaget har inte svarat på Epoch Times begäran om en kommentar.

Mannens vän, som hade varit i Kina, testade senare negativt. Så varifrån fick mannen viruset ifrån?

Det finns inget klart svar. Italienska myndigheter fokuserar nu på själva epidemin, snarare än att jaga efter landets första patient. En sak är dock klar och tydlig – om det var någon plats som hade nära band till Kina, så var det Lodi.

Band till Kina

Trots att Lodi inte har fler än 230 000 invånare, så gjorde man affärer med Kina för över 2,6 miljarder dollar 2018 (1 dollar motsvarar ungefär 10,7 SEK), enligt en lokal handelskammare (pdf). Det innebär mer än 11 miljoner dollar per person, vilket är nära fyra gånger mot grannen Milano.

Även andra områden i Lombardiet som har drabbats hårt har nära band till Kina. Milano är den provins i Italien som gör mest affärer med Kina, med 9,4 miljarder dollar under 2018. Provinsen har över 5 700 smittofall.

Bergamo är den provins som har flest bekräftade fall (över 6 700). De har länge haft vänortssamarbete med prefekturen Yanbin, en självständig kinesisk region vid gränsen mot Nordkorea. Prefekturen har till och med öppnat ett eget kontor i den italienska provinsen. Handeln med Kina för provinsen nådde nära 1,6 miljarder 2018.

Brescia, den provins där det kända vapenmärket Beretta har sin tillverkning, gör affärer med Kina för över 1 miljard dollar varje år. De har nu nära 6 300 smittade av KKP-viruset.

I hela landet är det de regioner som gör mest affärer med Kina som också har drabbats hårdast av viruset. Lombardiet: över 20 miljarder dollar och över 30 000 fall; Emilia Romagna: över 6,2 miljarder dollar och över 9 000 fall; Venetien: över 6,4 miljarder dollar och nära 6 000 fall; och Piemonte: över 4,6 miljarder dollar och över 5 500 fall.

Men korrelationen är inte absolut. Campania, landets mest tätbefolkade region har bara haft ungefär 1 100 fall. De gör en hel del affärer med Kina, för ungefär 2 miljarder dollar per år.

Man förväntar sig att viruset fungerar bättre i kallare väder. Det kan vara en bidragande orsak till att de södra regionerna, inklusive Campania, har färre fall.

Samtidigt sammanfaller inte blotta närvaron av kinesiska invandrare nödvändigtvis med platser med större utbrott.

Den centrala provinsen Prato är känd för sin stora kinesiska population. De senaste årtiondena har tusentals kinesiska textilfabriker, ofta bemannade med illegala invandrare, etablerats. De konkurrerar ut de sedan länge etablerade lokala företagen genom att importera billiga kinesiska tyger, genom att bryta mot Italiens strama arbetsregler och ibland med skattefusk.

Men provinsen har bara haft 159 smittofall.

Nya Sidenvägen

På senare år har den italienska regeringen stärkt sina band till Kina – för mycket för EU:s och USA:s smak. Förra året uppmanade de förgäves Italien att inte gå med i Belt and Road Initiative (BRI), även kallad den nya Sidenvägen. Det här är Pekings stora infrastrukturprojekt för att koppla ihop sig själva med Europa, södra och sydöstra Asien, Mellanöstern, Oceanien, Latinamerika och Afrika, genom ett nätverk av hamnar, vägar och järnvägar.

Projektet har fått kritik för att skuldsätta utvecklingsländer och för att utöka KKP:s militära och politiska påverkanssfär.

Italien såg i Kina både en investeringskälla för sin haltande ekonomi, och en marknad för sina produkter. Men resultatet har tagit tid på sig. Under 2018 kom mindre än 0,25 procent av all investering från andra länder, från Kina.

Genom att få ett av G-7-länderna att ansluta sig till den nya Sidenvägen har KKP fått ökat internationellt anseende, men Italien har inte fått många fördelar. RWR Belt and Road Monitor, som följer Kinas investeringar under initiativet, har bara sett en affär hittills; Jetion Solar (China) Co och Eni SpA kommer att investera 2,2 miljarder dollar i nya solcellsprojekt.

Samtidigt har Italien ett enormt handelsunderskott med Kina – bara under 2018 uppgick det till över 200 miljarder dollar.

Viruset ger nu ytterligare ett perspektiv på riskekvationen med nära band till Kina, enligt Delle Vedove, medlem i Italiens konservativa parti Fratelli d'Italias utrikeskommitté.

”Självklart har vi fått ett störande scenario med viruset. Det säger oss att beroendeförhållandet från Kina kan bli ett problem, inte bara ur en ekonomisk eller industriell synpunkt utan även för den nationella säkerheten, den nationell hälsan”, sade han till Epoch Times i en tidigare intervju.

Följ Petr på Twitter: @petrsvab

Det kinesiska kommunistpartiets mörkning och dåliga hantering av utbrottet gjorde det möjligt för viruset att spridas över hela Kina och skapa en global pandemi. Situationen blir allt allvarligare i resten av världen, och flera länder med starka band till Kina, såsom Italien, Iran och Sydkorea har drabbats särskilt hårt. Läs mer här.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loading
Sjukvårdspersonal hjälper en patient från ambulansen till en akutvårdsenhet i en sporthall utanför San Raffaele-sjukhuset i Milano, den 23 mars 2020. Foto: Miguel Medina/AFP via Getty Images
Sjukvårdspersonal hjälper en patient från ambulansen till en akutvårdsenhet i en sporthall utanför San Raffaele-sjukhuset i Milano, den 23 mars 2020. Foto: Miguel Medina/AFP via Getty Images
Utrikes

Italiens epidemi följer banden till Kina

Petr Svab

Ungefär varannan minut dör en italienare av KKP-viruset, en pandemi av en SARS-liknande sjukdom som kinesiska kommunistpartiet (KKP) tillät sprida sig i hela världen genom deras mörkläggning.

Italien är det land som har drabbats hårdast efter Kina, med nära 70 000 bekräftade smittofall och över 6 800 döda den 24 mars. Det är fortfarande oklart hur det italienska utbrottet började. Den provins där det startade har dock särskilt starka affärsband till Kina och landet som helhet har fått kritik för att komma för nära den ”Röda Draken”.

Epidemins frö

De första två fallen i Italien var ett par från Wuhan, Kina – smittans epicentrum. De kom till Milano den 24 januari och reste under veckan därpå söderut till Rom där de utvecklade symptom.

Ett annat fall var en italiensk man som testade positivt efter att ha återvänt från Kina sent i januari.

Det verkar dock inte som att någon av dessa ledde till ett större utbrott. I över två veckor förblev antalet bekräftade fall de här tre personerna. Sedan kom en mystisk patient.

En 38-årig man dök den 18 februari upp på sjukhuset i Codogno, en liten stad i Lombardiet i norra Italien. Två dagar tidigare fick han influensamedicin utskriven på sjukhuset, men febern gick inte ner, rapporterar den italienska tidningen la Repubblica.

Mannen avslöjade ingenting om några band till Kina och man vidtog inga karantänåtgärder. Dagen efter började han få svårigheter att andas och hans fru mindes att han hade träffat en vän som hade kommit tillbaka från Kina flera veckor tidigare.

Det här satte igång larmet.

Han fick göra ett test som visade positivt. Sedan började man följa mannens aktiviteter de senaste veckorna. Det var en mardröm.

”Han träffade fler människor på de dagarna, mellan arbete och sport, än jag hade gjort på sex månader”, kommenterade Giorgio Scanzi, chefsläkare på sjukhuset.

Hans gravida fru blev sjuk, hans läkare blev sjuk, och några av personalen på sjukhuset blev sjuka.

Antalet smittofall i området ökade. Först i tiotal, sedan med hundratal, och så i tusental. Den 24 mars är nästan hälften av alla bekräftade fall i Italien koncentrerade till Lombardiet, runt Milano. Provinsen Lodi, som omfattar Codogno och omkringliggande städer, har nästan åtta smittade per 1 000 invånare – ungefär åtta gånger det nationella genomsnittet.

Men det är någonting som inte stämmer.

Den sjuke mannen arbetade med forskning och utveckling för Unilever, ett multinationellt företag inom livsmedel och hygien. Företaget har en omfattande närvaro i Kina, inklusive en anläggning för forskning och utveckling i Shanghai. Det är dock inte klart om mannen kan ha kommit i kontakt med viruset indirekt genom Unilevers verksamhet. Företaget har inte svarat på Epoch Times begäran om en kommentar.

Mannens vän, som hade varit i Kina, testade senare negativt. Så varifrån fick mannen viruset ifrån?

Det finns inget klart svar. Italienska myndigheter fokuserar nu på själva epidemin, snarare än att jaga efter landets första patient. En sak är dock klar och tydlig – om det var någon plats som hade nära band till Kina, så var det Lodi.

Band till Kina

Trots att Lodi inte har fler än 230 000 invånare, så gjorde man affärer med Kina för över 2,6 miljarder dollar 2018 (1 dollar motsvarar ungefär 10,7 SEK), enligt en lokal handelskammare (pdf). Det innebär mer än 11 miljoner dollar per person, vilket är nära fyra gånger mot grannen Milano.

Även andra områden i Lombardiet som har drabbats hårt har nära band till Kina. Milano är den provins i Italien som gör mest affärer med Kina, med 9,4 miljarder dollar under 2018. Provinsen har över 5 700 smittofall.

Bergamo är den provins som har flest bekräftade fall (över 6 700). De har länge haft vänortssamarbete med prefekturen Yanbin, en självständig kinesisk region vid gränsen mot Nordkorea. Prefekturen har till och med öppnat ett eget kontor i den italienska provinsen. Handeln med Kina för provinsen nådde nära 1,6 miljarder 2018.

Brescia, den provins där det kända vapenmärket Beretta har sin tillverkning, gör affärer med Kina för över 1 miljard dollar varje år. De har nu nära 6 300 smittade av KKP-viruset.

I hela landet är det de regioner som gör mest affärer med Kina som också har drabbats hårdast av viruset. Lombardiet: över 20 miljarder dollar och över 30 000 fall; Emilia Romagna: över 6,2 miljarder dollar och över 9 000 fall; Venetien: över 6,4 miljarder dollar och nära 6 000 fall; och Piemonte: över 4,6 miljarder dollar och över 5 500 fall.

Men korrelationen är inte absolut. Campania, landets mest tätbefolkade region har bara haft ungefär 1 100 fall. De gör en hel del affärer med Kina, för ungefär 2 miljarder dollar per år.

Man förväntar sig att viruset fungerar bättre i kallare väder. Det kan vara en bidragande orsak till att de södra regionerna, inklusive Campania, har färre fall.

Samtidigt sammanfaller inte blotta närvaron av kinesiska invandrare nödvändigtvis med platser med större utbrott.

Den centrala provinsen Prato är känd för sin stora kinesiska population. De senaste årtiondena har tusentals kinesiska textilfabriker, ofta bemannade med illegala invandrare, etablerats. De konkurrerar ut de sedan länge etablerade lokala företagen genom att importera billiga kinesiska tyger, genom att bryta mot Italiens strama arbetsregler och ibland med skattefusk.

Men provinsen har bara haft 159 smittofall.

Nya Sidenvägen

På senare år har den italienska regeringen stärkt sina band till Kina – för mycket för EU:s och USA:s smak. Förra året uppmanade de förgäves Italien att inte gå med i Belt and Road Initiative (BRI), även kallad den nya Sidenvägen. Det här är Pekings stora infrastrukturprojekt för att koppla ihop sig själva med Europa, södra och sydöstra Asien, Mellanöstern, Oceanien, Latinamerika och Afrika, genom ett nätverk av hamnar, vägar och järnvägar.

Projektet har fått kritik för att skuldsätta utvecklingsländer och för att utöka KKP:s militära och politiska påverkanssfär.

Italien såg i Kina både en investeringskälla för sin haltande ekonomi, och en marknad för sina produkter. Men resultatet har tagit tid på sig. Under 2018 kom mindre än 0,25 procent av all investering från andra länder, från Kina.

Genom att få ett av G-7-länderna att ansluta sig till den nya Sidenvägen har KKP fått ökat internationellt anseende, men Italien har inte fått många fördelar. RWR Belt and Road Monitor, som följer Kinas investeringar under initiativet, har bara sett en affär hittills; Jetion Solar (China) Co och Eni SpA kommer att investera 2,2 miljarder dollar i nya solcellsprojekt.

Samtidigt har Italien ett enormt handelsunderskott med Kina – bara under 2018 uppgick det till över 200 miljarder dollar.

Viruset ger nu ytterligare ett perspektiv på riskekvationen med nära band till Kina, enligt Delle Vedove, medlem i Italiens konservativa parti Fratelli d'Italias utrikeskommitté.

”Självklart har vi fått ett störande scenario med viruset. Det säger oss att beroendeförhållandet från Kina kan bli ett problem, inte bara ur en ekonomisk eller industriell synpunkt utan även för den nationella säkerheten, den nationell hälsan”, sade han till Epoch Times i en tidigare intervju.

Följ Petr på Twitter: @petrsvab

Det kinesiska kommunistpartiets mörkning och dåliga hantering av utbrottet gjorde det möjligt för viruset att spridas över hela Kina och skapa en global pandemi. Situationen blir allt allvarligare i resten av världen, och flera länder med starka band till Kina, såsom Italien, Iran och Sydkorea har drabbats särskilt hårt. Läs mer här.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2025