Därför räknas patienter i Wuhan inte som nya smittade
En man tittar över barrikaden som satts upp för att människor inte ska gå in i eller ut ur husen i Wuhan, den 17 mars 2020. Foto: STR/AFP via Getty Images


Wuhan, där den kinesiska epidemin började, har fem dagar i följd rapporterat att de inte har några nya fall av smitta med KKP-viruset (kinesiska kommunistpartiet, KKP), till och med den 23 mars. Boende har dock rapporterat en annan situation.

Samtidigt har de lokala myndigheterna i Wuhan nyligen förklarat varför man vägrar att räkna folk som testar positivt, som nya smittade.

Noll nya smittade

Kinas nationella hälsokommission rapporterade den 23 mars att det inte fanns några nya inhemska smittofall dagen innan.

Sedan den 19 mars har kommissionen rapporterat att nästan alla nydiagnosticerade patienter i Kina är importerade fall – förutom en inhemsk patient som diagnosticerades i provinsen Guangdong den 20 mars.

Guangdongs hälsokommission meddelade den 22 mars att den här patienten kommer från staden Guangzhou. Han blev smittad av KKP-viruset efter kontakt med en ”importerad” patient som nyligen hade rest till Istanbul, Turkiet, enligt meddelandet.

Samtidigt förklarar Tu Yuanchao, vice ordförande för Hubeis provinsiella hälsokommision, varför det inte har varit några nya smittofall i Wuhan.

Nya rapporterade patienter faller i två kategorier: de som nyligen har fått återfall efter att tidigare ha blivit friska från sjukdomen, och de som testar positivt med ett nukleinsyratest för covid-19, men inte visar symptom, säger Tu till den statliga tidningen Hubei Daily den 22 mars.

”Återfallen rapporterades när de först diagnosticerades. Vi rapporterar inte dem. För närvarande är sjukhuset Jinyintan och lungsjukhuset de sjukhus som är designerade att ta hand om återfallen i Wuhan”, säger Tu.

Han säger att myndigheterna inte har sett någon patient som fått återfall som sedan smittad ner någon annan. Han tror inte att de här patienterna kan sprida sjukdomen till andra.

Vad gäller den andra patientgruppen så säger Tu att man inte räknar dem som covid-19-patienter, men att man ”skulle skicka dem till karantäncentrat för två veckors observation”.

Verklighetens röster

Samtidigt berättar en kvinna som bor i Wuhan och som är gift med en bankchef att cheferna nyligen har fått information med nya direktiv från myndigheter.

– Cheferna vid Wuhans statsägda företag fick ett meddelande där det stod att de bara får återuppta produktionen efter 14 dagars rapportering om att inga nya smittofall har rapporterats i Wuhan, säger hon till den kinesiskspråkiga utgåvan av Epoch Times den 23 mars.

Hon tillägger också att de lokala myndigheterna vill att företagen ska komma igång så fort som möjligt och att de har sagt till regeringsorgan att de måste se till att det händer.

En kinesisk aktivist i USA, Charles, har delat en ljudinspelning på Twitter, där man kan höra en lokal partichef för en grannkommitté i distriktet Jiang'an i Wuhan. I inspelningen förklarar hon för människor i hennes område att familjer inte kan gå ner i trapphuset samtidigt för att hämta upp saker de har beställt, eftersom de borde hålla socialt avstånd för att hålla sig säkra.

”Som jag sade, situationen är inte bra. Lita inte på ”inga nya smittofall”. Bara de som är i frontlinjen vet vad som är sant”, sade partichefen.

När en av de boende påminde henne om att hon inte skulle berätta sådan här information, svarade partichefen ”Om ingen säger sanningen, så kommer vi att bli nästa Li Wenliang”.

Li Wenliang var en av åtta läkare som först publicerade information om ett ”SARS-liknande” utbrott i december 2019. Li blev tillrättavisad av kinesiska myndigheter. Han dog av KKP-viruset den 7 februari.

Propaganda

Den kinesiska regimen har nyligen börjat driva en propagandakampanj där de säger att virusutbrottet kan ha startat i Italien, det land utanför Kina som drabbats hårdast.

Den statliga tidningen Global Times rapporterade den 22 mars: ”Virusutbrottet i Italien kan ha skett tidigare än i Kina”, med tillägget att ”virusets [spridning] i Italien behöver inte ha kommit från Kina”.

Samtidigt har kinesiska nät-troll börjat göra delningar på internationella och kinesiska sociala medier, som Twitter, Facebook, och den populära kinesiska appen WeChat, där de hävdar att Kina är det enda säkra landet att vara i för att klara sig från viruset.

Skärmdumpar från flera Twitter-konton visar att de alla har skickat ut samma meddelande på kinesiska; bara landet är ändrat. ”Utbrottet i Frankrike [även USA, Kanada, Spanien, Italien] är bortom kontroll. Jag hörde av vänner som arbetar på franska [amerikanska, kanadensiska, etc] sjukhus att oräkneliga människor ber om hjälp på sjukhusen dagligen, men de har inga diagnostiska testkit.”

Epoch Times kallar det nya coronaviruset, som orsakar sjukdomen covid-19, för KKP-viruset eftersom det kinesiska kommunistpartiets mörkning och dåliga hantering har lett till att viruset har spridits över hela Kina och orsakat en global pandemi.

Det kinesiska kommunistpartiets mörkning och dåliga hantering av utbrottet gjorde det möjligt för viruset att spridas över hela Kina och skapa en global pandemi. Situationen blir allt allvarligare i resten av världen, och flera länder med starka band till Kina, såsom Italien, Iran och Sydkorea har drabbats särskilt hårt. Läs mer här.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.