Experter: Namnet ”KKP-virus” håller den kinesiska regimen ansvarig för den globala krisen
Medicinsk personal behandlar en coronaviruspatient på ett sjukhus i Wuhan, Hubeiprovinsen i Kina, den 19 mars, 2020. Foto: STR/AFP via Getty Images


Viruset som har orsakat den pågående pandemin bör kallas ”KKP-viruset”, eftersom det tydligt uppmärksammar den enhet som är ansvarig för virusets spridning, säger en Kina-expert.

– Det är självklart att det inte är på grund av Kina eller det kinesiska folket som vi har en global pandemi, säger Robert Spalding, före detta senior chefsstrateg vid Vita husets nationella säkerhetsråd och författare till "Stealth War: How China Took Over While America's Elite Slept, i en intervju med Epoch Times.

– Det är på grund av det kinesiska kommunistpartiet (KKP).

Epoch Times kallar det nya coronaviruset, som orsakar sjukdomen covid-19, för KKP-viruset eftersom det kinesiska kommunistpartiets mörkning och dåliga hantering har lett till att viruset har spridits över hela Kina och orsakat en global pandemi.

Kinas folk är inte KKP

Spalding säger att det är viktigt att skilja mellan den kinesiska regimen och det kinesiska folket, och att belysa det faktum att ”regimens hemlighetsmakeri och kontroll är orsaken till att vi har en pandemi idag, som har lett till en ekonomisk förlust på biljoner dollar [1 dollar = 10,44 SEK] för omvärlden.”

Nyligen har USA:s president Donald Trump och administrativa tjänstemän kritiserats för att kalla viruset "kinesiskt virus" eller ”Wuhan-virus”, vilket hänvisar till den kinesiska stad där utbrottet uppstod i december förra året. Den kinesiska regimen och vissa amerikanska politiker har opponerat sig mot ordvalet och sagt att det är rasistiskt och stigmatiserar det kinesiska folket och Wuhan.

”Det är inte alls rasistiskt, inte alls. Det kommer från Kina, det är anledningen. Jag vill vara noga”, sade Trump på en presskonferens den 18 mars.

Spalding säger att det bästa sättet att undvika sådana anklagelser är att kalla det ”KKP-viruset”.

Han tillägger att den kinesiska regimen i decennier har drivit på idén om att ”all kritik mot regimen är kritik mot Kina och det kinesiska folket”, både för att väcka nationalismen bland kinesiska medborgare och för att isolera sig själva från yttre kritik.

I det här fallet vill regimen se till att all kritik av KKP:s initiala misslyckande med utbrottet riktas mot det kinesiska folket, så att de kan säga: "Amerikaner hatar verkligen Kina och det kinesiska folket", eller att "allt det här handlar bara om rasism", säger Spalding.

På samma sätt framhåller Epoch Times ledarartikel att namnet ”KKP-virus” behövs ”för att skilja offren från förövarna”.

”Människorna i Wuhan och Kina är offer för den arrogans och inkompetens som det kinesiska kommunistpartiet uppvisat under den här pandemin”, säger artikeln.

Josh Rogin skriver om nationell säkerhet för The Washington Post, och argumenterade på liknande sätt i en opinionsartikel den 19 mars med titeln, “Don’t blame China for the coronavirus — blame the Chinese Communist Party.” 

”Vårt problem ligger inte hos det kinesiska folket; vårt problem ligger hos KKP – dess inre förtryck, dess yttre aggression, och dess ondskefulla påverkan i de fria och öppna samhällena”, skriver Rogin.

Mark Hemingway, senior skribent för Real Clear Politics, föreslog också namnändringen i en artikel den 20 mars.

Motverka KKP:s propaganda

I takt med KKP-virusets globala spridning har den kinesiska regimen satt igång en aggressiv global propagandakampanj för att avleda uppmärksamheten från deras första mörkning av utbrottet. De har försökt förändra bilden genom att säga att viruset kan ha sitt ursprung i utlandet, i till exempel USA, och genom att framställa sig själva som ledare i de globala ansträngningarna för att bekämpa pandemin.

Spalding säger att den amerikanska regeringen och västvärlden aktivt måste motverka sådan propaganda genom att tillbakavisa och bekämpa den inom 24 till 48 timmar. Han konstaterar att det här var den politik som de taiwanesiska myndigheterna antog för att bekämpa desinformation från den kinesiska regimen inför sitt presidentval i januari.

– Om det inte blir någon respons från den andra sidan, kan de [KKP] kontrollera berättelsen, säger han.

Därför är det viktigt för USA att ”gå ut mycket snabbt och mycket hårt och fördöma den sortens retorik”, säger Spalding.

Han tillägger att västerländsk media också borde bekanta sig med KKP:s natur för att undvika att oavsiktligt upprepa deras propaganda.

– De behöver utbilda sig mer i vad kommunistpartiet är och hur de hanterar saker och ting, säger Spalding.

Han pekar på ett exempel nyligen, där den kinesiska ambassadören i USA, Cui Tiankai, sagt att han motsätter sig främjandet av konspirationsteorierna om att KKP-viruset ursprungligen kommer från USA. 

Cuis uttalande, som strider mot påståendet från det kinesiska utrikesdepartementets talesman Zhao Lijian, om att viruset fördes till Wuhan av den amerikanska armén, ledde till en medierapport från Bloomberg, som antydde att de olika åsikterna representerade en "intern splittring i Peking" om hur man ska hantera relationerna med Trump.

Spalding säger att media inte förstår att ”inga kinesiska politiker, inga kinesiska ambassadörer, inga kinesiska tjänstemän som är under tummen på det kinesiska kommunistpartiet kommer att säga något annat än vad partiet tillåter dem att säga.”

– De inser inte att detta faktiskt är en del av hela deras [propaganda]kampanj, säger Spalding, och tillägger att syftet med att ha två budskap är just att avleda från det faktum att detta är ett avsiktligt försök av partiet att framställa USA som skaparen av coronaviruset.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.