Där banden till Kommunistkina är starka följer coronaviruset med
Allvarliga COVID-19-utbrott belyser olika länders sammanblandning med Peking
En turist som bär ansiktsmask för att skydda sig mot det nya coronaviruset, promenerar förbi det nu stängda Colosseum i Rom den 10 mars, 2020. Foto: Alberto Pizzoli, AFP via Getty Images


Under de sista veckorna av 2019 inträffade ett nytt coronavirusutbrott i staden Wuhan i centrala Kina. Samtidigt som omvärlden välkomnade ett nytt decennium valde det kinesiska kommunistpartiet (KKP) att hemlighålla information om den framväxande krisen, tills den inte längre kunde döljas.

Nästan två månader efter det att myndigheterna i Fastlandskina erkände utbrottet och existensen av det smittsamma viruset, har krisen spridit sig över hela världen och fått epidemiska proportioner i flera regioner. Antalet smittade utanför Kinas gränser uppgår nu till tiotusentals, och över 1 000 människor har dött. Aktiemarknaden rasar när experter varnar för en eventuell ekonomisk lågkonjunktur.

En mängd faktorer har underlättat den snabba spridningen av coronaviruset, som officiellt benämns SARS-CoV-2, och sjukdomen som det orsakar, COVID-19. Globaliseringen har fört världens folk i närmare kontakt med varandra, vilket har ökat riskerna för en global pandemi.

Men de hårdast drabbade regionerna utanför Kina har alla en gemensam nämnare: nära eller lukrativa relationer med kommunistregimen i Peking.

Medicinsk kris, politisk fara

Under politiskt eller ekonomiskt inflytande från Folkrepubliken Kina har många utländska enheter och politiker, inklusive internationella organisationer, påverkats i en sådan utsträckning att de ställt sig på KKP:s sida. De tillmötesgår det ondskefulla kommunistiska systemet och blundar för de otaliga brott som begås av de kinesiska myndigheterna på fastlandet.

Under de senaste decennierna har Kina kraftigt utökat sin ekonomiska och geopolitiska makt. Och genom att måla upp en falsk bild av "Kinas fredliga uppgång” har den kommunistiska regimen lockat utländska regeringar och internationella företag att investera i Kinas snabbt utvecklande marknader.

Men KKP har aldrig gett upp sina ideologiska grunder vad gäller klasskamp och totalitär kontroll. Under de 30 år som gått sedan massakern på Himmelska fridens torg, och förföljelsen av den andliga qigongmetoden Falun Gong som inleddes 1999, fram till dagens systematiska förföljelse av all tro och fritt tänkande, har de mänskliga rättigheterna i Kina bara förvärrats.

KKP:s och kommunismens sanna natur har länge varit känd för Epoch Times läsare. För femton år sedan publicerade Epoch Times ledarserien "Nio kommentarer om kommunistpartiet”, vilket satte igång en gräsrotsrörelse i Kina som tog avstånd från kommunismen. Sedan 2004 har över 350 miljoner människor klippt sina band till partiet och dess ungdomsorganisationer.

Med tanke på hur KKP har lagt beslag på dagens geopolitiska miljö så reflekterar den geografiska utbredningen av pandemin den ultimata faran som väntar de som allierar sig med ”kommunistspöket”.

Sydkoreanska soldater i skyddsdräkter sprayar desinfektionsmedel för att hjälpa till att förhindra spridning av COVID-19 i ett shoppingdistrikt i Seoul, den 4 mars, 2020. Foto Jung Yeon-je, AFP via Getty Images.

Utanför Kina är spridningen av COVID-19 som allvarligast i Italien, Iran, Sydkorea och Japan. Inte alla dessa länder ligger nära Kina, men alla har stora intressen i Folkrepubliken Kina.

Italien, det allvarligast drabbade landet utanför Kina fram till den 10 mars, var det första (och enda) G-7 landet som skrev under Kinas "Belt and Road Initiative", eller den "Nya Sidenvägen". I ett försök att stärka sin sviktande ekonomi har Italien också försökt komma in på den kinesiska marknaden för att sälja sina lyxvaror.

När utbrottet nu tvingat Rom att stänga ned hela landet, har dessa möjligheter lagts på is.

Italien har också etablerat mängder av vänorter i Kina, med bland andra Milano, Venedig och Bergamo. Dessa områden har drabbats hårdast av det nya coronaviruset.

I Mellanöstern har Iran sett en kraftig ökning av antalet smittade, särskilt bland regeringstjänstemän.

Den iranska regimen har haft ett omfattande strategiskt partnerskap med Kina sedan 2016, och banden till Peking knöts många år före det. I strid med internationella sanktioner har Iran importerat varor förlagda med handelsförbud från Kina, samtidigt som de fortsätter att sälja olja till Kina. Den islamska republiken tillät flyg till och från fyra stora kinesiska städer fram till slutet av februari.

Videor som filmats på plats av iranska medborgare påminner om tragedin som utspelat sig i Wuhan, med överarbetad medicinsk personal, förtvivlade patienter och likpåsar uppradade på sjukhusgolven.

Bilder från sociala medier av kroppar på Behesht-e Masoumeh bårhus i Qom, Iran. (skärmdump)

Trots att de iranska myndigheternas officiella siffror över dödsfall och bekräftade smittfall ligger under Italiens siffror, är det troligt att den verkliga omfattningen av utbrottet är gravt underrapporterat. Efter en granskning av tillgängliga data uppskattade en epidemiolog som citerades av The Washington Post den 5 mars att det faktiska antalet personer smittade i Iran kan ha varit upp till 28 000, nästan fem gånger fler än vad regimen rapporterat.

I Sydkorea har allmänheten blivit alltmer kritisk mot president Moon Jae-in för att han vägrat att helt förbjuda kinesiska turister och i stället bara stoppat dem som nyligen rest till Hubeiprovinsen, epidemins epicentrum i Kina.

Över 1,4 miljoner människor har undertecknat en petition till presidentens Blue House med krav på att Moon ska åtalas. I petitionen står: "Efter att ha sett Moon Jae-ins hantering av den nya epidemin, känner vi att han är mer en president för Kina än för Korea."

Lärdomar av historien

Trots sin närhet till och omfattande affärer med Fastlandskina har Taiwan endast upptäckt ett relativt litet antal smittade. Den 26 januari konstaterade John Hopkins University att Taiwan hade den näst högsta risken för epidemisk spridning utanför Kina. Men kraftfulla förebyggande åtgärder har haft stor effekt.

Taiwanesiska tjänstemän började kontrollera passagerare på flygplan redan den 31 december 2019, när myndigheterna i Wuhan först gick ut med information om utbrottet. I början av februari förbjöd Taiwan utländska medborgare som rest till Fastlandskina inträde i landet. Fram till den 10 mars har man bara sett 47 bekräftade fall av det nya coronaviruset i Taiwan. Den självstyrande ön har framhållits som en förebild för epidemisk kontroll, trots att de gång på gång nekats deltagande i den KKP-vänliga Världshälsoorganisationen, WHO.

Kinaexperten Heng Han sade: ”Taiwan har en klar förståelse för den kommunistiska regimen och var kanske den enda staten som drog lärdom av SARS-utbrottet 2003, som även det började i Kina.”

I Hongkong, där miljontals invånare protesterat mot Pekings inblandning i stadens friheter och lagstiftning under det gångna året, har utbrottet dämpats på ett liknande sätt.

Japan däremot, om än inte geostrategiskt kopplat till Folkrepubliken Kina, satte vinst framför försiktighet. Och på grund av de miljontals kineser som reser till Japan för shopping och sightseeing varje år var landet långsamt med att stänga sina gränser för besökare från Fastlandskina.

Nyligen har KKP försökt framställa sin drakoniska hantering av coronavirusepidemin som ett segertåg för partiets auktoritära system. Men de kinesiska historieprotokollen gör oss mer klartänkta. Genom århundradena har epidemier och andra katastrofer alltid varit ett tecken på kejsardynastiernas undergång.

Om man använder historien som en spegel, så som gamla kinesiska lärda gjorde, är det uppenbart att coronaviruspandemin är en katastrof kopplad till KKP och dess brutala 70-åriga styre. Idag är världen dessutom mer sammanlänkad än någonsin. Varje land, samhälle eller organisation som står för nära KKP och faller för dess bedrägeri kommer sannolikt att få smaka de bittra frukterna av detta engagemang.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.