Över 60 procent av deltagarna i förberedande utbildningar för nyanlända är fortfarande inskrivna vid Arbetsförmedlingen efter fyra år, visar en granskning som Riksrevisionen har gjort.
”Fyra år efter påbörjat etableringsuppdrag har 37 procent av de som är inskrivna hos AF någon typ av anställning”, skriver Riksrevisionen i rapporten.
Av dem som inte är inskrivna hos Arbetsförmedlingen har knappt var tredje fått ett jobb. Många varken arbetar eller deltar i några marknadsinsatser efter fyra år.
Under 2017 deltog cirka 42 000 nyanlända i insatsen som kostade 1,6 miljarder kronor. Riksrevisionen har gjort en rapport hur det har gått för dem som deltog i insatsen under 2011.
– Såväl ur ett samhällsekonomiskt som ur ett jämställdhetsperspektiv är det viktigt att så många som möjligt deltar i arbetskraften. Det är uppenbart att vi behöver bättre kunskaper om varför så många varken arbetar eller är inskrivna på Arbetsförmedlingen, säger riksrevisor Stefan Lundgren, i ett pressmeddelande.
Riksrevisionen har också analyserat hur det har gått för nyanlända som deltog i Arbetsförmedlingens insats arbetspraktik. Resultatet visar sig att det är vanligare att de som deltog i arbetspraktik har fått arbete.
– En förklaring kan vara att de står närmre arbetsmarknaden än vad personer som deltar i förberedande utbildning gör, men det skulle också kunna bero på att arbetspraktik fungerar bättre än förberedande utbildning, säger Marie Gartell, projektledare för granskningen, pressmeddelandet.
Riksrevisionen anser att uppföljning och utvärdering av aktiviteter för nyanlända är bristfällig trots att det ingår i Arbetsförmedlingens uppdrag.
Rapporten visar också att det är betydligt vanligare för männen att de har hittat jobb än det är för kvinnorna. Det framkommer också att de som bara har förgymnasial utbildning stannar kvar längre på Arbetsförmedlingen, vilket innebär att de som har högre utbildning har lättare att få jobb.
Det tar förvisso lång tid för många av deltagarna i etableringsuppdraget att hitta jobb och många lämnar dessutom arbetskraften. Men dock visar utvärderingar av etableringsreformens införande ”att reformen har haft en positiv effekt vad gäller att påskynda de nyanländas etablering på arbetsmarknaden”, skriver konstaterar man i rapporten.
SCB har tidigare visat i en rapport att efter tio års tid i Sverige arbetade 60 procent av kvinnorna som kommit som flykting- eller anhöriginvandrare. Bland männen var det lite mer än 60 procent av flyktingarna och cirka 70 procent av anhöriginvandrarna som hade jobb.