På fredagen blev det klart att även Islamiska Kulturföreningen i Karlskrona får tillstånd till böneutrop från minareten i Kungsmarken, rapporterar SVT Nyheter Blekinge.
Polisens utredning är klar och man får fortsätta att sända böneutrop från minareten i Kungsmarken.
– Vi har bifallit den ansökan, precis på samma sätt som i Växjö, säger Klas Werme, rättschef i polisregion Syd till tv-kanalen.
Han säger att det ”har varit ett ganska enkelt beslut” då Karlskronas kommun gett islamiska kulturföreningen klartecken till fortsatta böneutrop. Det var i slutet av april som Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden lämnade yttrandet vidare till polisen.
Polisen har dock gett en del krav på föreningen hur böneutropen får utföras. Man får bland annat inte överskrida 110 decibel utomhus och 45 decibel inomhus. Ett annat krav är att högtalarna ska en speciell riktning för att ge så lite negativ påverkan som möjligt.
Karlskrona har tidigare uppmanat polisen att prata med de som bor i närheten i området. Men polisen har dock inte gjort det. Orsaken till det är att man inte anser att närboende är en part i ärendet och om man skulle ha pratat med de boende i närheten så skulle handläggningen ytterligare dra ut på tiden, säger Werme till SVT.
Redan i november förra året sände minareten i Karlskrona böneutrop. Men den islamiska föreningen saknade tillstånd och därför stoppades utropen i väntan på en korrekt handläggning.
I dag finns böneutrop på tre platser i Sverige: moskén i Fittja i Botkyrka utanför Stockholm, moskén i Araby i Växjö och i moskén i Kungsmarken i Karlskrona.
För ungefär två veckor sedan skrev Epoch Times i samband med att stiftelsen Växjös muslimer fick tillstånd till böneutrop i en moské i stadsdelen Araby att Katolska kyrkans Sankt Mikaels församling också kommer att skicka in en ansökan om klockringning. Det var en nyhet som Smålandsposten var först med.
Sankt Mikaels församling hade redan ansökt om klockringning för över 10 år sedan men fick nej då. Orsaken till avslaget var att det kunde störa villaområdet runt omkring kyrkan.
Ansökan om böneutropet i Växjö väckte stor debatt runtom i landet. Miljökontoret i Växjö fick in hundratals negativa e-postmeddelanden. Efter att Fredrik Modéus, biskop i kyrkan, välkomnade ansökan om böneutrop på sin Facebook möttes han av många negativa kommentarer.
I en Sifo-undersökning som TV4 beställde svarade 60 procent att man bör förbjuda muslimska böneutrop. Samtidigt svarade 21 procent att de bör vara tillåtna.
Kommunalrådet Anna Tenje (M) sade tidigare till nyhetsbyrån att hon beklagar polisens slutsats att godkänna böneutropet i Växjö.
– Jag tror inte att böneutrop kommer att stärka integrationen i Växjö, utan snarare riskerar att dra isär Växjö ännu mer och bidra till fler motsättningar, sade hon till TT.
Huruvida fler moskéer kommer att ansöka om böneutrop är oklart. Men däremot sade talespersonen för stiftelsen Växjö muslimer, Avdi Islami, i samband med att Växjö fick godkänt för böneutrop, att man vill ha utrop i fler moskéer runt om i Sverige.
– Vi vill ha utrop på fler platser. Det finns hur många muslimer som helst som är svenska medborgare, och som har samma rättigheter som alla andra, sade han tidigare till Dagen.