Regeringens lagförslag om att ge de 9 000 ensamkommande som saknar asylskäl rätt att stanna i Sverige har blivit ett hett ämne i både medier och inom politiken. Expressen har därför gjort en granskning för att ta reda på vilka dessa ensamkommande är. Man kommer bland annat fram till att det långt ifrån är säkert att kortare handläggningstider hos Migrationsverket hade resulterat i bättre chanser till uppehållstillstånd för de ensamkommande afghanerna.
Det som tidningen kommer fram till är 99,4 procent av dem är män. 49 procent av dem har själva uppgett att de bott i Iran innan de kom till Sverige. 78 procent av dem har också fått sin ålder uppskriven av Migrationsverket. Inga av de ensamkommande hade några giltiga ID-handlingar när de sökte asyl.
Själva lagförslaget handlar om att regeringen vill ge en ny möjlighet till tillfälligt uppehållstillstånd för ensamkommande som vill studera på gymnasienivå. Förslaget omfattar de som sökte asyl senast den 24 november 2015 och ska ha fått vänta i minst 15 månader på besked och har hunnit fylla 18 år under tiden. Man bedömer att propositionen kommer att kosta 700 miljoner kronor i år.
Lagförslaget har kritiserats hårt av både polisen och Lagrådet. "Gränsen har nåtts för vad som är acceptabelt i fråga om hur lagstiftning kan utformas", skriver Lagrådet. Polisen är kritisk mot att personer oklar identitet ska kunna få uppehållstillstånd.
Lars Beckman, riksdagsledamot för Moderaterna, kommenterar Expressens artikel på Twitter. Han skriver att Miljöpartiet och Socialdemokraterna i regeringen ”ljuger i sin retorik om de 9000 männen från Afghanistan” som saknar asylskäl.
Även Paula Bieler, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna kommenterar artikeln. Hon skriver att de 9000 ensamkommande ”som omfattas knappast hade fått uppehållstillstånd om deras ärenden prövats tidigare”.
Centerpartiet som är kritisk till lagförslaget om de ensamkommande har ändå valt att säga ja till det. Vänsterpartiet är också för förslaget. Övriga partier i Alliansen har sagt nej till förslaget.
Expressen undrar: hade de ensamkommande, som har fått sin ålder uppskriven, haft större chans att göra sannolikt att de var under 18 år om Migrationsverket varit snabbare?
– Det här är personer som inte kunnat göra sin ålder sannolik, så det är inte säkert att de hade fått bifall om vi hade gjort bedömningen tidigare, säger Anna Lindblad, jurist och rättsliga expert på Migrationsverket, till tidningen.
Expressen drar också den slutsatsen i sin granskning:
”Det är alltså långt ifrån säkert att kortare handläggningstider hos Migrationsverket hade resulterat i bättre chanser till uppehållstillstånd för de 9 000 ensamkommande afghanerna.”
Lagförslaget om de 9000 ensamkommande föreslås träda i kraft den 1 juni 2018.