Ingefära – en fantastisk rot för din hälsa
Den här roten kan stoppa förkylningar, lindra illamående, och behandla matförgiftning.


Som en utövare av akupunktur och kinesisk medicin använder jag ofta både örtmedicin och kinesisk matterapi när jag behandlar mina patienter. Även om både örter och mat har läkande egenskaper, så anses örter ha en starkare effekt och används i allmänhet som tillskott, medan effekten av mat är något svagare. Men det finns några få undantag, då en ört också anses vara mat. Så är det med en av mina favoriter, ingefäraroten.

Här är några intressanta saker att veta om ingefära, och hur man använder den, både som ört och som mat.

Ingefärans främsta egenskap är att den är värmande.

Kan stoppa förkylning

Ingefärans främsta egenskap är att den är värmande. Det betyder inte nödvändigtvis att den är stark i smaken, snarare är det så att effekten efter att man har ätit den är att kroppen kommer att kännas varmare. Om du äter eller intar ingefära dagligen kan kroppen med tiden värmas upp betydligt.

Om du är förkyld eller har fått influensa kan ingefära hjälpa till att stoppa det. Här är receptet:

Blanda riven ingefära med hackad salladslök i hett vatten eller buljong. Drick, svep in dig, och gå och lägg dig.


Kombinationen ingefära och salladslök kommer att värma upp kroppen och få dig att svettas, förhoppningsvis tillräckligt för att svettas ut förkylningen innan den får dig sängliggandes i en vecka eller två. 

Lindrar illamående

Ingefära är också känt för att minska illamående. Det har använts effektivt vid graviditetsillamående och illamående i samband med cellgiftsbehandling. Man kan riva lite ingefära i hett vatten eller köpa ingefärapulver i kapslar hos butiker som säljer örttillskott.

Hjälper matsmältningen

Ingefära är inte bara effektivt vid illamående, utan värmer också magen och används som hjälp vid matsmältningsproblem. I det här fallet fungerar det med riven ingefära i hett vatten, men man kan också äta några bitar kanderad ingefära, kakor med ingefära, eller picklad ingefära efter måltiden.

Motverkar gifter

Tycker du om sushi? Har du någonsin undrat varför man alltid får picklad ingefära till sushi? Det är en utsökt gomrengörare som även kan motverka giftet från en dålig fiskbit. Vem visste det? Dessutom används ingefära ofta i vissa örtrecept för att balansera ut effekten av andra milt toxiska örter.

Ingefära kan också användas för att mildra symtomen av matförgiftning eller dysenteri. Den ökar utsöndringen av magsaft vilket hjälper till att smälta maten snabbare. Den skapar också en ovänlig miljö för bakterier som annars kan hänga kvar och göra dig sjuk.

Minskar ödem

Oftast tar jag bort skalet på ingefäran och kastar bort det. Men inom kinesisk medicin anses även skalet vara användbart. Det används som ett diuretikum, vilket ökar urineringen och minskar vattensvullnad, även kallat ödem.

Använd ingefära i maten

Man kan äta ingefära på en massa olika sätt. Det lättaste är att riva ner den i hett vatten och dricka det som te. Man kan även skära den i små strimlor eller riva den och tillsätta den i woken eller andra maträtter. Den kan användas i kakrecept – vem gillar inte pepparkakor? Eller man kan göra en god vintermåltid genom att blanda ingefära med annan varm mat såsom lamm, öring, kyckling, räkor, purjolök eller annan lök.


Var köper man ingefärarot? Färsk ingefära är lätt att hitta i grönsaksavdelningen i matvarubutiken. Den håller i flera veckor i kylskåpet, men den går även bra att frysa. Det är lätt att ta fram den ur frysen, hälla lite varmt vatten på den och riva eller hacka den.

Man kan också hitta picklad ingefära på burk, eller kanderad ingefära i matvarubutikens asiatiska avdelning. Om du vill ha ingefärapulver så finns det bland kryddorna. När det gäller ingefärapulver i kapslar så finns det oftast i hälsokostbutiken.

Lynn Jaffee är licensierad akupunktör och författare till boken “Simple Steps: The Chinese Way to Better Health”. Artikeln publicerades ursprungligen på  AcupunctureTwinCities.com

 

Han var ute och gick med hunden när han såg någon som satt på en påle i vattnet

Visste du? - 20 juli - Förföljelsen av Falun Gong