Herrbloggen: Färgen på dina kläder gör skillnad — Så väljer du rätt färg!
Livsstilsblogg för män som vill bli bättre män
Färgen på dina kläder gör skillnad.


I Sverige är den absolut vanligaste färgen på kläderna svart, både för män och kvinnor. Personligen tycker jag att detta är väldigt synd, för svart är en väldigt hård och livlös färg. Misstolka mig rätt, ett par svarta jeans till en vit skjorta och ett par vita sneakers eller svarta brogue kan vara riktigt snyggt, problemet är bara att vi svenskar tenderar att BARA ha svarta kläder. Tänk efter själv, se dig omkring där du är just nu, om det är på ett café, på jobbet, tunnelbanan eller var du nu är, väldigt många av de du ser kommer att ha svarta byxor och en svart överdel. Gärna också med en svart jacka som finish.

I den här artikeln tänkte jag slå ett slag för färg, och samtidigt passa på att ge dig en lektion i hur man komponerar en outfit i färger som passar varandra!

Fördelen med att bära mer färg

Färger har symbolik och olika färger utstrålar olika saker, färger har möjlighet att väcka en massa känslor. Allt det här är så klart något du vill dra nytta av!

Ett bra exempel är skillnaden mellan färgen gul och färgen marinblå. Marinblå är en färg som utstrålar lugn, förtroende och auktoritet. Gul är en färg som utstrålar energi, ungdomlighet och att ta livet med en klackspark. De är till väldigt stor del absoluta motsatser till varandra. Vilken av dessa färger skulle du välja att bära på en anställningsintervju på en traditionell bank? Och vilken skulle du välja att bära på en anställningsintervju på ett hett nytt café?

Ingen färg är bättre än någon annan, de har bara olika användningsområden så att säga.

Här är kort vad de 11 vanligaste färgerna utstrålar och väcker för känslor hos folk:

Vit – Renhet, Professionalism, Ärlighet

Svart – Elegans, Död, Ondska, Mystik, Kraft

Grå – Neutralitet, Känslolöshet, Lugn, Elegans

Brun – Struktur, Trygghet, Praktiskhet, Snålhet, Enformighet

Blå – Trovärdighet, Stabilitet, Ansvarsfullhet, Lojalitet, Lugn, Visdom

Grön – Balans, Harmoni, Tur, Girighet

Gul – Energi, Livlighet, Hopp, Kreativitet, Ungdomlighet

Orange – Glädje, Trygghet, Enkelhet, Spontanitet

Röd – Passion, Ilska, Energi, Kärlek, Romantik, Sex, Maskulinitet, Kraft, Självförtroende

Lila – Rikedom, Lugn, Överlägsenhet, Andlighet, Fantasi

Rosa – Romantik, Kärlek, Ungomlighet, Lekfullhet

Här kan du läsa mer om färger och betydelsen bakom dem.

Som du förstår själv så kan färgen på dina kläder göra stor skillnad i hur du uppfattas, och vilka möjligheter din utstrålning kan leda till. Vad känner du själv? Vad tänker du när du ser folk som klär sig i gult, grönt eller lila? Hur är det med svart, vad är din reaktion på en helsvart outfit?

Gul: en färg som utstrålar ungdomlighet och lättsamhet.

Så färgmatchar du kläderna

Så, nu är vi överens om att färgen på dina kläder gör skillnad, och förhoppningsvis också överens om att svart är en ganska trist färg.

Låt oss nu titta närmare på hur man gör för att kombinera rätt färger med varandra, så att ens outfit ger en känsla av genomtänkthet och finess, istället för bara ett virrvarr av färger.

Färghjulet

Färghjulet är grunden till att välja rätt färger att kombinera med varandra.

På bilden ovanför ser du en bild på det så kallade färghjulet. Det illustrerar relationen mellan alla färger. Utöver färgerna i färghjulet så har vi så klart även de neutrala färgerna som du ser nedanför. De neutrala färgerna funkar ihop med mer eller mindre alla andra färger (inklusive de andra neutrala färgerna) eftersom de är just neutrala.

Färghjulet är ditt ”hemliga vapen”, din guidebok, när det är dags att färgmatcha din outfit. Generellt sett jobbar man efter tre olika metoder för att få till en snygg kombination av färger.

De neutrala färgerna går bra ihop med alla andra färger.

1: Primära färger

Röd, Blå och Gul är de primära färgerna. De heter så för att det är de som är grunden i alla andra färger.

Det enklaste sättet att få till en snygg outfit är att välja en av de primära färgerna och sedan kombinera den med en eller två av de neutrala färgerna som jag nämnde ovanför. Välj till exempel en lila skjorta till en mörkgrå kostym, eller en gul slips till en marinblå kostym med vit skjorta.

Röd är en av de primära färgerna, här kombinerad med de båda neutrala färgerna grå och vit.

2: Angränsande färger

Är du lite mer vågad så kan du jobba med de angränsande färgerna. Det handlar alltså om de färger som ligger närmast bredvid en annan färg i färghjulet. Lila och grön är exempel på angränsande färger till blå, och gul och röd är angränsande färger till orange.

När du komponerar en outfit så väljer du alltså en huvudsaklig färg, till exempel en blå blazer, sedan kan du välja att antingen gå till den angränsande färgen lila eller grön för att hitta passande accessoarer och detaljer att förfina outfiten med. Ett bra exempel här är den blå blazern med en vit skjorta, ett par blåa jeans och en bröstnäsduk i grönt och vitt, det kommer att bli riktigt snyggt!

Grön och blå, två färger som ligger angränsande varandra enligt färghjulet.

3: Kompletterande färger

Känner du dig maximalt modig, ja då jobbar du med de kompletterande färgerna, alltså de som ligger mittemot varandra i färghjulet. Orange och blå är ett bra sådant exempel.

När du jobbar med kompletterande färger så är det viktigt att du inte väljer en av de kompletterande färgerna för varje huvudplagg i din outfit, till exempel ett par orangea byxor och en blå skjorta. Det går så klart, men det kommer att vara väldigt iögonfallande. Välj istället en orange slips till en blå skjorta, eller röd och vitprickig bröstnäsduk till en mossgrön kostym.

Orange och blå, ett bra exempel på två färger som kompletterar varandra.

Några sista tips

Här är några sista små tips att komma ihåg.

Glöm inte nyanserna

I en av de små figurerna på bilden med färghjulet så ser du exempel på olika nyanser. Detta är viktigt att komma ihåg, för färghjulet visar så klart inte bara relationen mellan de där superklara färgerna, utan också alla tänkbara nyanser av dessa färger. Det är ju rätt sällan kläderna är i så där extremt klara färger som färghjulet visar.

Använd de neutrala färgerna som bas

Är du inte van vid att bära färg så kan jag såklart förstå om det känns jobbigt att helt plötsligt slänga på sig en lila kavaj. Lättast är om du därför börjar med att låta basplaggen, alltså byxor, tröja, kavaj och skjorta vara i de neutrala färgerna, och sedan välja accessoarer i färg. Det är ett enkelt och inte lika ”läskigt” sätt att börja bära mer färg.

Exempel på accessoarer du kan jobba med:

- Bröstnäsduk - Kolla även in min guide: "Hur viker man en bröstnäsduk?”

- Slips

- Strumpor

- Armband

- Kavajnål

- Hängslen

- Scarf

Vill du lära dig mer?

Det var kort om hur du kombinerar färger med varandra för att få till en snygg outfit. Vill du lära dig mer? Perfekt, här kan du läsa mer om att färgmatcha kläder.

Att bära färg behöver inte vara komplicerat eller läskigt. Grå är en färg alla kan bära upp, den är också en av de neutrala färgerna vilket gör att den går bra ihop med allt annat, till exempel ljusblå, som i det här exemplet.

Sammanfattningsvis

Färgen på dina kläder spelar roll, den väcker känslor och den förändrar din utstrålning mer än du tror.

Välj därför inte bara svarta kläder, tänk större, tänk annorlunda. Det kan så klart vara ovant i början, men med hjälp av färghjulet så blir det lättare än du tror.

Våga bära färg!

Sebastian Grabne brinner för personlig utveckling, stil och allt som ryms inom social kompetens. Hans ambition är att göra Svenska män till bättre män. Han är grundare av livsstilsmagasinet Obsid för män. Läs gärna på www.Obsid.se om vad de klassar som modern manlighet; en mix av stil, grooming, personlig utveckling, relationer, mat och dryck, samt vett och etikett.