Herrbloggen: Så bör du klä dig om du ska på opera
Livsstilsblogg för män som vill bli bättre män


Det är kanske inte varje dag man går på opera, troligtvis så går de flesta män aldrig på opera, vilket är väldigt synd. Opera finns av en anledning, inte för att man förr i tiden inte hade Netflix, utan för att opera är något speciellt, det är mäktigt, sofistikerat och när du sitter där så är du i ett slags tidlöst tillstånd, det går liksom inte att direkt avgöra om det är 2000–talet eller 1700-talet, du känner en slags koppling mellan dig och historien.

Opera är en formell tillställning

Opera är, har alltid varit och kommer förhoppningsvis alltid att vara en formell tillställning.

Nu kanske du tycker att jag låter mossig och gammaldags, men jag håller inte med.

Att kunna klä sig lätt och ledigt när man ska ut och flyga känns rimligt, att flyga flygplan är inte längre något stort och högtidligt, det flygs dygnet runt. Opera däremot, det är en betydligt mer sällsynt händelse, som sagt innan så går de flesta aldrig på opera, de lever ett helt liv utan att få känna på operans magi, sorgligt. Men just eftersom opera är en så sällsynt händelse så förtjänar den att behålla sin formella status.

Men jag får väl klä mig som jag vill? Det är ju 2000-talet!

”Får” är ett väldigt starkt ord, det är mycket man får men som man absolut inte borde göra. Du får så klart bita på tånaglarna, och du får ha strumpor i sandalerna, men det betyder verkligen inte att du borde, varken för din egen eller andras skull.

Att klä sig korrekt och formellt när man går på opera handlar inte om att du ska showa, utan om att respektera de andra gästerna som klätt upp sig och vill ha en ordentlig och stilig kväll med bra underhållning, där dina sneakers inte är en del av den.

Så, hur ska man klä sig om man ska på opera?

Om vi tittar på klädsel ur perspektivet klassiska klädkoder så finns det 4 klädkoder som är ok att bära vid ett besök på operan. När de passar skiljer sig lite, vilket jag kommer att gå igenom nedan.

1. Frack

Den absolut mest formella av alla klädkoder är fracken. Om du går på opera en helt vanlig lördag så är fracken faktiskt lite väl formell. Men ska du på opera i något extra formellt sammanhang, du kanske är bjuden på en högst formell fest på operan, då är fracken ett utmärkt val. Var bara noga med att kolla inbjudan ordentligt, för du vill inte komma i frack när alla andra bär vanliga kostymer, der kommer att bli obekvämt för alla.

Dirigenter bär ofta frack.

Här kan du läsa mer om klädkod frack.

2. Smoking

Näst efter fracken kommer smoking på formalitets-skalan. Precis som med fracken så är smokingen endast ett alternativ om inbjudan till eventet specifikt säger ”smoking”, annars blir det en obekväm mismatch mellan dig och övriga gäster.

Smoking.

Här kan du läsa mer om klädkod smoking.

3. Mörk kostym

Mörk kostym innebär en matchande kostym i färgen midnattsblå, mörkgrå eller svart (där svart nästan bara används vid begravningar), slips och klassiska skinnskor i antingen svart eller mörkbrunt.

Mörk kostym funkar utmärkt på operan, även om du inte är ditbjuden på ett högtidligt evenemang.

Mörk kostym.

Här kan du läsa mer om klädkod mörk kostym.

4. Kavaj

Lite förvirrande så innebär klädkoden ”kavaj” inte att man har kavaj och valfria byxor, utan med ”kavaj” menas faktiskt kostym, men där slipsen är valfri, och färgen på kostymen inte behöver vara mörk, du kan till exempel bära en beige eller ljusgrå kostym.

Att klä sig i kostym utan slips är troligtvis det vanligaste när man går på opera, så väljer du detta kommer du att smälta in bäst. Men det betyder inte att du ska välja just den här klädkoden bara för att ”du kommer undan med den”, nej min rekommendation är att välja mörk kostym istället, och lägga dig ett snäpp över vad majoriteten gör. På så sätt är du lite mer dressad, uppfattas som lite mer seriös och bidrar till att bibehålla operans formella status. Du gör vårt kulturarv en tjänst helt enkelt.

Klädkod "kavaj" innebär egentligen kostym som inte behöver vara mörk.

Här kan du läsa mer om klädkod kavaj.

Sammanfattningsvis

Alla män bör någon gång gå på opera. Inte för att ”man måste”, utan för att operan har en särskild magi och atmosfär, man känner att man är en del av hundratals år av historia när man sitter där och tar in föreställningen.

Operan är en högst formell tillställning, vilket du gör bäst i att respektera, både för din och för de andra gästernas skull.

Eftersom operan är formell så ställer det krav på din klädsel. 4 av de 6 officiella klädkoderna passar sig att bära på operan, men vid olika tillfällen. Här nedan är de listade, i fallande ordning av formalitet.

1. Frack – frack passar sig endast om det på inbjudan specifikt står ”klädkod frack” annars blir det väldigt konstigt

2. Smoking – precis som med fracken så är smoking helt rätt för operan, om inbjudan specifikt nämner det

3. Mörk kostym – är du inte inbjuden till något särskilt event, utan har bara köpt biljetter till en vanlig föreställning, ja då lämpar sig mörk kostym allra bäst

4. Kavaj – det förvirrande namnet på denna klädkod innebär matchande kostym i valfri färg och utan krav på slips. Detta är vad de flesta kommer att bära, men det betyder inte att du inte bör satsa på mörk kostym istället

Du kan läsa mer om dessa klädkoder här.

Där har du det, en kort, enkel och tydlig guide till hur du bör klä dig om du ska gå på opera, och varför du ska klä dig just så.

Sebastian Grabne brinner för personlig utveckling, stil och allt som ryms inom social kompetens. Hans ambition är att göra Svenska män till bättre män. Han är grundare av livsstilsmagasinet Obsid för män. Läs gärna på www.Obsid.se om vad de klassar som modern manlighet; en mix av stil, grooming, personlig utveckling, relationer, mat och dryck, samt vett och etikett.