Hemligheten bakom bestående kärlek är skillnader mellan könen
Nu för tiden vet inte män och kvinnor hur de ska dejta eller ens hur de ska förbli gifta. Vem är det som ska göra vad?


Nu för tiden vet inte män och kvinnor hur de ska dejta eller ens hur de ska förbli gifta.

Nyligen fick jag ett e-mejl från en frånskild mäklare som skrev så här:

”Bästa Suzanne,

Jag har just läst om dig och jag skulle vilja prata med dig om min dotter som det går mycket bra för. Hon är 38 år, välutbildad, kreativ, intelligent, sofistikerad, kärleksfull, framgångsrik och attraktiv med en slank figur, men överraskande nog kan hon inte hitta en partner. Jag måste säga att hon har kastat bort många år på flera tanklösa relationer. Nu är hon djupt olycklig eftersom hon inte har en partner, och det viktigaste; hon vill ha barn. Hon har träffat några relationscoacher, men hon är fortfarande singel. Alla hennes vänner har gift sig och har barn. Jag har ingen aning om varför hon inte kan hitta den partner hon vill ha. Tack på förhand för din hjälp.”

Kvinnans dotter är inte ensam. En mängd kvinnor idag står inför samma problem: de är framgångsrika i livet, men inte i kärleken. Deras dilemma är större än de inser, för om och när de här kvinnorna väl hittar en man, så är det inte slutet på kampen. När de väl hittat en man att gifta sig med, så är ändå bara halva slaget vunnet.

Den andra halvan handlar om att behålla honom.

Men att ”behålla honom” är egentligen inte rätt uttryck, eftersom det inte främst är männen som lämnar sina äktenskap. 70 procent av alla skilsmässor initieras av kvinnorna. Så, när kvinnor väl gifter sig har de ingen aning om hur de ska göra för att förbli gifta.

Relationen mellan könen

Det finns fler än en att skylla på när det gäller det sorgliga tillstånd som nu råder i relationen mellan könen, men feminismen toppar listan. Det var feminismen som lärde kvinnor att de kan, och borde, ha sex som en man: utan förpliktelser. Det var feminismen som sade till kvinnor att ”aldrig bli beroende av en man” och att känna bitterhet mot män och barn som håller kvinnorna tillbaka. Det var feminismen som uppmuntrade kvinnor att göra sitt arbete, inte familjen, till universums centrum. Det var feminismen som nedvärderade allting som är feminint.

Det var feminismen som lärde oss att tro att könen är ”lika”. Inte lika i värde utan lika som i samma.

Det viktigaste av allt är att det var feminismen som lärde oss att tro att könen är ”lika”. Inte lika i värde utan lika som i samma. Feminister hävdar att om föräldrar och samhället steg åt sidan så skulle könen var utbytbara; kvinnor och flickor skulle göra samma val som pojkar och män gör, och män och pojkar skulle göra samma val som kvinnor och flickor gör. För alla de skillnader man ser mellan könen är enbart en produkt av sociala omständigheter. Biologi har ingenting att göra med det.

Det var århundradets lögn.

Ändå fungerade deras taktik. Kön och könsroller betraktas nu som föråldrat. Problemet är att vi inte har ersatt dem med någonting bättre. Det enda vi har gjort är att ha orsakat kaos och förödelse. Nu för tiden vet inte män och kvinnor hur de ska dejta eller ens hur de ska förbli gifta. Vem är det som ska göra vad?

Vem ska ta första steget? Vem betalar för middagen? Vem ska uppfostra barnen? Vems karriär ska komma först? Våra mammor och mormödrar behövde aldrig möta de här konflikterna i den moderna kärleken. Och de är enorma.

Det är en antropologisk sanning att män och kvinnor är olika och att de kompletterar varandra. Det ser man tydligt i den mänskliga kroppen, men det handlar inte bara om fysiska skillnader. Våra psykosociala och känslomässiga skillnader spelar också in.

Till exempel skiljer sig kvinnans sexuella natur mycket från mannens. På grund av deras höga nivåer av oxytocin är kvinnor bokstavligen gjorda för att binda sig. Männen däremot, som är mättade med testosteron, blir lätt upphetsade och har därför lättare för att hålla isär känslor och sex. Dessutom är en kvinnas identitet oskiljaktigt sammankopplad med hennes relationer; det är därför kvinnor köper relationsböcker och älskar romantiska komedier. Mannens identitet är kopplad till hans jobb. Utan det är han förlorad.

Allt det här låtsas vi, trots att sanningen – att kvinnor bevisligen är olika i jämförelse med män, sexuellt och på andra sätt – är uppenbar för vem som helst som är uppmärksam.

Vi i västvärlden ignorerar de här stora skillnaderna mellan könen. Istället låtsas vi. Vi låtsas att kvinnor kan ha samma ansvarslösa sex och sedan gå vidare med vardagen som om ingenting hade hänt. Vi låtsas att kvinnor kan vänta lika länge som män på att bilda familj. Vi låtsas som om en kvinnas reaktion på att bli mamma inte blir stark och intensiv och unik för henne som kvinna. Allt det här låtsas vi, trots att sanningen – att kvinnor bevisligen är olika i jämförelse med män, sexuellt och på andra sätt – är uppenbar för vem som helst som är uppmärksam.

Olika natur

För en välmående relation krävs att paret inser att män och kvinnor är lika i värde, men helt olika till sin natur. I genomsnitt och till största delen är män maskulina och har därför maskulina kvalitéer. I genomsnitt och till största delen är kvinnor feminina och har feminina kvalitéer. Visst finns det ett överlapp, men att bortse från våra nedärvda anlag är som att bjuda in en hord av konflikter och sorger.

När vardera könet lär sig den andres kärleksspråk blir relationen en lugn seglats.

Det är skillnaderna mellan könen som får kärleken att fungera. När man tar till sig dessa behöver kvinnan inte fråga varför hennes man gör det han gör. Hon vet varför han gör det: för att han är man. Detsamma gäller för mannen. Han behöver inte längre undra varför hans fru gör vad hon gör. Hon gör det för att hon är kvinna. När vardera könet lär sig den andres kärleksspråk blir relationen en lugn seglats.

Det här sättet att se på kärlek är mycket mer frigörande – och helt säkert mer fruktbart – än att tvinga könen att tänka och uppföra sig på precis samma sätt, för att bevisa en falsk föreställning om jämlikhet. Det fungerar nämligen inte. Resultatet blir bara att män och kvinnor tävlar med varandra istället för att älska varandra. Det är därför relationerna misslyckas.

För att hitta bestående kärlek, följ med det biologiska flödet istället för att gå emot det. Först då kommer du att finna det du söker.

Suzanne Venker är författare, krönikör och relationscoach. Hon är tvåbarnsmamma och gift sedan 20 år. Hon hjälper kvinnor att frigöra sig från den gängse beskrivningen av jämlikhet, att inspirera dem att bli trygga i sin feminitet och att ha mod att hitta bestående kärlek. Hennes senaste bok ”The Alpha Female’s Guide to Men & Marriage” hjälper dominanta kvinnor att bli bättre fruar. Se mer på www.thefeministfixer.com