Heidi Andersson: Äntligen är torpet övernattningsbart!
Planetskötare i världsklass med siktet mot fossilfritt 2025
Foton: Heidi Andersson


Linolja är grejen!

Linoljesåpning av golvet. Klara färdiga – skrubba!

En dunk linoljesåpa på 2,5 liter räckte till att gnugga tre rum – både väggar, golv och tak. Tror att Björn tyckte det var lite roligt. Även om han oftast säger att han bara vill att det ska bli klart.

 

Gamla köksskåp som tidigare funnits i torpet fick lite kärlek i form av att klisterplast slets bort och kvarvarande klister slipades bort. Björn oljade in skåpdörrarna med linolja och jag målade stommarna med vit linoljefärg (samma som vi använt till taken och väggarna i hallen). Resultatet blev bra och vi var nöjda. Björns mor tyckte däremot att de där skåpen borde vi måla och fixa till. #gillaolika

Kök och kammare i hyfsat färdigt skick.

Köket klart! Inget vatten, ingen ström, men med en brunn utomhus och en diskbänk med fungerande avlopp uppfyller torpet mina behov. Jag kröp ner under golvet med pannlampa medan Dante hällde vatten i diskhon och kollade att röret höll tätt, vilket det gjorde = den dagens stora seger!

Övernattningsbart – hurra!

Medan golvet torkade och elden sprakade i kaminen och Dante och Björn byggde koja började jag montera våningssängen som vi köpt via Facebook; Storuman Köp och sälj.

Björn har varit så himla engagerad i Dantes kojbygge. Misstänker att kojan även kommer att fungera som älgjaktstorn..

 

Våningssäng på plats! Målsättningen att få till torpet i sådant skick att det går att övernatta är härmed uppfyllt – hurra! Zoomar ut så myskaminen kommer i bild.

Sist men inte minst...

På utedasset monterade jag in en s k Dass-Isak. Enkel, men funktionell. Urinen separeras från fekalierna och utedasset har därmed förutsättningar för att till och med jag kan tänkas besöka det. Börjar det lukta kommer jag inte gå dit – då känns det som att skita i en garderob och det känns direkt fel. Då väljer jag hellre att parkera mig under en gran, mitt ute på hygget eller på annan plats som jag anser lämplig, i frihet och frisk luft.

Självklart ska skiten täckas över, ute som inne. På utedasset använder vi gammalt spån från husets takisolering. En rätt skött kompost luktar inte äckligt och jag antar att detsamma gäller utedass.

 

Yes, det var rapporten från Lerberg denna gång – nu blir det tv-inspelning i ett par veckor med fokus på hållbarhet. Vi ses!

 

Heidi Andersson är elvafaldig världsmästarinna i armbrytning och har ett stort engagemang för hållbarhetsfrågor. Tillsammans med maken Björn Ferry är målet att bli planetskötare i världsklass, med siktet inställt mot att leva fossilfritt 2025.

Texten publicerades ursprungligen på familjens blogg.