Är apan klokare än människan? Det verkar så. Aporna använder sig ständigt av en uråldrig kunskap som människan nonchalerar. En enkel handling som lindrar, lugnar och botar. Aporna tar dagligen på varandra, kliar varandra och plockar loppor. Kanske är vårt behov av att bli avlusade litet. Men behovet att bli berörd av en annan människa är stort.
Det är så mycket vi moderna människor gör i dag som inte är bra för oss. Vi använder till exempel inte hjärnan tillräckligt. I stället använder vi lösningar, och till och med åsikter, som andra har tänkt ut åt oss. På tv:n och i mobilen matas vi dygnet runt med andras analyser och tyckanden. Det är svårt att stå emot och tänka en egen tanke när mediekanalerna öser på. För att inte tala om de algoritmer som lärt känna oss och levererar sådant i mobilen som maskininlärningen lärt sig att vi gillar att se och läsa om. Och vad tror vi att AI kommer att göra med våra hjärnor? Knappast göra dem mer kreativa i alla fall. Det är bara att fråga ChatGPT om vi undrar vad som är rätt att tänka eller göra.
Det finns forskning som visar på konsekvenserna av att vi använder våra grå celler allt mindre till att klura ut problem och finna egna lösningar: våra hjärnor krymper. Vad som händer med våra kroppar behöver inte forskningen hjälpa oss att se: vi blir tyngre, mindre rörliga och får fler sjukdomar.