Många hudvårdspreparat innehåller det vackert klingande namnet Calendula officinalis – ringblomma. Den är lätt att odla själv och att göra egen salva är enkelt. Salvan hjälper huden att läka och är för många föräldrar en naturlig hjälp när barnen är små.
Faktiskt är ringblomssalvan ett av de hudvårdspreparat som är vanligast i dagens hemmatillverkning då den är enkel att göra och är bra till mycket.
Den lysande orange och gula ringblomman kan användas på många sätt. Den innehåller verksamma ämnen, vattenlösliga och fettlösliga, som kan nyttjas invärtes som te eller på kroppen som salva.
Ringblomsteet sägs vara bra för humöret, fungera kramplösande, ha en antiseptisk och antiinflammatorisk verkan och vara svampdödande och läkande. Vid benbrott ska det påskynda läkningen och det lär också hjälpa gallblåsans funktion för att bättre kunna smälta fet mat.
Salvan gjord på blombladen är fuktgivande, lugnande, blodstillande, lätt sammandragande, inflammationshämmande och antiseptisk. Den är bra att använda på bland annat småsår, blåmärken, såriga bröstvårtor (vid amning) och röda babystjärtar. Färgämnet xantofyll i salvan är det verksamma ämnet som gör att sår och skador på huden läks snabbare och utan ärrbildning.
Gör din egen salva
Varför inte prova att göra din egen Calendulasalva? Har du inte en egen ringblomsodling kanske det finns en granne eller bekant som kan avvara ringblommor för ändamålet.
Det finns många olika recept och den som tycker det är roligt kan läsa mer och förfina detaljer i tillverkningen av salvan. Här följer ett enkelt recept där fettlösliga ämnen i blomman, som eterisk olja, hormonämnen, alkaloider, färgämnena karoten och xantofyll, löses ut i olja som sedan blandas med bivax till en salva.
Gör först en ringblomsolja på kronbladen, som kan vara torkade eller färska, och en vegetabilisk olja. Olivolja, mandelolja eller sesamolja är bra och hållbara. Välj gärna en ekologisk olja eftersom den ska användas på huden.
Enligt gammal tradition påverkar månen växterna och vissa örter plockas helst vissa dagar i månrytmen. Om man vill torka och spara växter för senare användning bör de plockas mellan fullmåne och nymåne. Då torkar de bäst.

Färdig ringblomssalva i en mörk glasburk. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times
Ringblomsolja
Lägg torra, färska eller torkade, kronblad från ringblommor i en glasburk och häll på olja så att det precis täcker kronbladen. Sätt på ett lock och låt stå i ett soligt fönster i två veckor. Vänd på burken lite då och då. En del tillsätter E-vitamin för att minska risken för att oljan härsknar. Burken bör inte stå ljust för länge då vitaminer och andra aktiva ämnen är känsliga och bryts ner av bland annat solljus och lagring.
När ringblommorna dragit färdigt i oljan ska den silas. Använd någon form av silduk. Om oljan ska sparas ett tag bör den stå mörkt, häll den gärna i mörka glasburkar. Samma gäller för den färdiga salvan.
Bivax och olja blir salva
För att göra salvan värmer man försiktigt oljan med lite bivax, som man hittar antingen direkt hos en biodlare eller i hobbyaffären.
Ta 20-30 ml bivax till 70-80 ml olja. Smältpunkten för bivax är 63 grader Celsius så om man kan hålla temperaturen mellan 63 och 70 grader bör mycket av vitaminerna ändå finnas kvar, liksom många andra aktiva ämnen som inte är lika känsliga som vitaminerna.
När vaxet har smält tar man av kastrullen från värmen och rör om, efter några minuter börjar blandningen stelna och det är dags att hälla upp den på burkar. Men se upp, stelnandet går fort så glöm bort det där med att stöka lite i köket medan du väntar på att det ska stelna. Rör tålmodigt tills ytan just vitnar och börjar stelna. Om man ändå missar tillfället så är det bara att värma lite igen.
Så enkelt är det att göra sin egen salva.
Källor: Shenet, Mammas örtabok av Hildegard Nufer
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.