Fråga ekofrisörskan: Behöver man tvätta håret alls?


Jenny Rinander är utbildad ekologisk naturfrisör med salong utanför Umeå. Som ekofrisör använder hon så naturliga ingredienser som möjligt i produkter och behandlingar för håret.

Något självrengörande hår har ekofrisörskan Jenny Rinander inte stött på. Det minsta som behövs är daglig borstning av hår och hårbotten och för att få håret riktigt rent behöver de flesta tvål iallafall då och då.

Fråga: Behöver man tvätta håret alls? Kan håret rena sig själv? Jag har hört att det räcker att man sköljer det med vatten om man borstar håret noga. Mvh, Sussi

Svar: Jag har inte stött på någon som helt slutat tvätta håret. Det finns nog bara några få. 

Metoden att enbart tvätta håret med vatten, water only, går ut på att fettet i hårbotten löser upp fettet i håret som är smutsigt av bland annat hudrester och det som kommer inifrån. Så när man tvättar håret behöver man arbeta med händerna i hårbotten så att man gnuggar loss hudrester och får ut fett i håret.

Håret rengör inte sig själv och vill man satsa på den här metoden krävs det att man är extra noga med borstning och att man masserar hårbotten ordentligt under tvätten. Det är bra att avsluta hårtvätten genom att skölja i kallt vatten.

Det kommer kunder till salongen som använder den här metoden men de brukar vara feta i håret och har ofta en del hårbottensproblem. Risken är att hårbotten blir flagig. En tvål kan hjälpa när det blir för mycket.

Hårtvål och en svinhårsborste. Foto: Eva Sagerfors

Kanske är det mer naturligt att ha ett fetare hår. Att tvätta bort fettet har vi själva hittat på, kanske för att vi är rädda att håret ska se fett ut.

En del menar att om man växlar mellan kallt och varmt vatten så löser det fettet, men det kan vara svårt att få håret helt rent på det sättet. Tänk som exempel på hur det är att diska en stekpanna med fett i. Använder man enbart vatten så halkar fettet bara runt i pannan. Det behövs något som kan lösa fettet.

Hårprodukter som innehåller icke-vattenlösliga ämnen, till exempel stylingprodukter, blir svåra att få ur håret med water only-metoden.

För att få håret riktigt rent kan man använda en tvål eller rasullera iallafall då och då för att få bort fett ur hårbotten om man har problem med det. Den som vill vara strikt med water only behöver vara noggrann eller acceptera att det inte blir riktigt rent.

Att borsta hår och hårbotten dagligen är alltid bra så att man håller igång blodcirkulationen, får en balanserad fettproduktion i hårbotten, städar ut smutsen från hårbotten och ger håret naturligt fett.

Om man jämför metoden med att använda vanliga schampon, balsam och stylingprodukter kan man uppnå ett mer hållbart hår med färre kluvna toppar och som inte slits eller blir torrt lika lätt. Det gör att man inte behöver klippa håret lika ofta som när man använder konventionella hårprodukter som innehåller skadliga kemikalier.

Foto: Eva Sagerfors

Jenny Rinander svarar på allmänna frågor om hår, hårbotten och hur man sköter det, utifrån ett naturligt perspektiv. Skicka din fråga till ekofrisorskan@epochtimes.se