Är det bra för håret om man borstar ofta? Hur ofta bör vi klippa håret? Och mjället, varifrån kommer det? Ekofrisörskan Jenny Rinander ger sin syn på saken, i jämförelse med ett konventionellt svar.
En rad myter om hårvård fick ett konventionellt bemötande i Expressens artikel. Som ekologisk naturfrisör vill Jenny berätta hur hon ser på dessa myter om hur håret ska skötas.
1. Håret mår bra av att borstas ofta
Expressen: Vi är säkert många som har hört att ju mer vi borstar håret, desto bättre. Men det gör ingen skillnad om du borstar håret överdrivet mycket. Tvärtom kan det slita på håret om du borstar för ofta. Borsta gärna när håret behöver redas ut, annars inte.
Ekofrisörskan: Jag anser att man absolut ska borsta håret. Det gäller framför allt hårbotten. Jag rekommenderar att man borstar mellan 60 och 100 borsttag per dag.
Med en naturborste i trä eller med svinborst slits inte håret. Det är plastborstarna som sliter.
Anledningen till att du ska borsta hårbotten är att fettet från hårbotten ska borstas ut i längderna och smuts, damm och hudpartiklar ska borstas ut från hårbotten. Borstningen gör att blodcirkulationen kommer igång i hårbotten och håret växer bättre. Om man borstar håret behöver man inte tvätta håret lika ofta. Att borsta hår och hårbotten är ett mekaniskt sätt att rengöra håret.
2. Håret växer fortare om det klipps ofta
Expressen: Att klippa håret ofta påverkar inte hur fort håret växer. Men det finns andra skäl till att klippa sig var sjätte till åttonde vecka. När håret blir slitet kan det se tunnare ut och nötas av lättare. När de kluvna topparna försvinner kommer håret se fylligare och friskare ut.
Ekofrisörskan: Håret växer troligtvis inte fortare för att man klipper det ofta.
Jag tycker att om du har kort hår som du inte förstör med kemschampo eller kemfärger så klipp dig när frisyren tappat formen.
Det fungerar dåligt att spara ut till längre hår om det hela tiden är slitet och man klipper några centimeter längst ner. Håret växer ungefär 1- 1,5 cm i månaden. Om man klipper lika mycket eller mer än det hinner växa kommer håret aldrig bli långt. På långt hår kan man toppa hårstråna inuti det långa håret så att ALLA kluvna toppar blir klippta. Det gör man antingen med sax eller med tekniken velaterapia – flamklippning.
Se till att sköta ditt långa hår så att det inte slits; undvik att färga med kemfärg eller på annat sätt tillföra skadliga kemikalier och gör en riktig klippning. Då klarar du dig mycket längre mellan klippningarna och håret får en chans att bli långt.
3. Mjäll betyder torr hårbotten
Expressen: Det är lätt att tro att mjäll beror på torr hårbotten. Men, tvärtom brukar en fet hårbotten gå hand i hand med mjäll. Mjäll orsakas av en jästsvamp som trivs i en fet hårbotten. Hudflagorna som lossnar är kroppens reaktion på svampen.
Om du tvättar mer sällan för att minska mjället är risken att effekten blir tvärtemot. Tvätta på och använd gärna ett bra mjällschampo.
Ekofrisörskan: Jag anser att de flesta fall av mjäll orsakas av kemikalierna i hårbotten. Byt till ekologiska hårvårdsprodukter. Om dina hårbottensproblem blir sämre i början så beror det på att du håller på att lyfta bort kemikalielocket från hårbotten.
Använd ALDRIG mjällschampo, vissa är giftiga både för din hårbotten och för miljön. Resultatet blir att du förstör din hårbotten ännu mer. Jag rekommenderar istället ett bra ekologiskt schampo med effekt mot mjäll.
4. Färgning skadar håret
Expressen: Bara viss typ av färgbehandling är skadlig. Blekning är till exempel något av det värsta du kan göra, eftersom det sliter mycket på håret.
Varje hårstrå blir tunnare och mer skört när vi tar bort färg, men lägger vi till färg blir stråna fylligare och håret ser tjockare ut. Det är ok att färga, så länge man färgar håret mörkare.
Ekofrisörskan: Jag anser att ALLA kemikaliebehandlingar går in i hårstrået och förstör. Växtfärger lägger sig runt strået och gör håret fylligare.
Färga aldrig med kemikalier.
5. Tar du bort ett grått strå får du två
Expressen: Det är naturligt att det kommer fler grå hårstrån efter ett strå. Det gör det oavsett om man plockar bort det första strået eller inte.
Men plockar man bort hårstrån kan det göra håret svagare med tiden och det kan så småningom sluta att växa ut. Om du inte vill vara gråhårig så är det bättre att färga håret.
Ekofrisörskan: Jag tycker att om du bara har något enstaka grått strå så kan du rycka bort det, men börjar det vara flera är det bara att acceptera det eller färga med växtfärg.
6. Du ska inte färga håret när du är gravid
Expressen: Det handlar inte om att ohälsosamma ämnen tas upp i kroppen. Det osunda är att andas in ammoniak från färgen. Men mängderna är så små att det går bra ändå, särskilt om man går till en salong med bra ventilation.
Ekofrisörskan: Det är 16-årsgräns på vanliga kemikaliefärger. Läkemedelsverket rekommenderar den som vill färga håret att göra det så sällan som möjligt. Många giftiga ämnen i hårfärger är förbjudna, men de stora företagen har dispens och kan därför fortsätta att sälja sina produkter.
Det handlar absolut om att kroppen tar upp giftiga ämnen från hårfärger. Jag rekommenderar att du oavsett om du är gravid eller inte avstår från kemfärger. Väljer du en hennafärg bör det vara en kontrollerad hennafärg så att den inte innehåller skadliga kemikalier.
Jenny Rinander är utbildad ekologisk naturfrisör med salong utanför Umeå. Som ekofrisör använder hon så naturliga ingredienser som möjligt i produkter och behandlingar för håret.
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.